logo

Marius Lazurca: Însănătoşirea sistemului financiar-bancar din Moldova e un proces complicat


https://www.ipn.md/index.php/ro/marius-lazurca-insanatosirea-sistemului-financiar-bancar-din-moldova-e-un-7978_1025996.html

Însănătoşirea sistemului financiar-bancar din Republica Moldova e un proces complicat. Trebuie îndreptate lucruri care s-au strâmbat în ultimii 25 de ani şi cred că niciun reformator realist nu se aşteaptă la rezultate peste noapte. Declaraţia a fost făcută de ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă. Diplomatul a mai spus că România îşi doreşte să aibă o imagine clară a felului în care sistemul bancar din Republica Moldova arată astăzi, transmite IPN.

„Sigur că noi ştim cam cum ar trebui să arate mâine şi în zilele mai bune care vor urma, dar ceea ce cred că trebuie să constituie punctul de plecare este o imagine limpede a sănătăţii, sau lipsei ei, a sistemului bancar moldovenesc de astăzi. De aceea, pentru noi e foarte important ca auditul celor trei bănci, plasate astăzi de Banca Centrală a Moldovei într-un sistem de supraveghere avansată, să se încheie, ca experţii să aibă acces la această analiză”, a declarat Marius Lazurca.

În opinia oficialului, miliardele de la bugetul public care au acoperit creditele neperformante, frauda, eventual, din cele trei bănci care au dispărut vor fi acoperite prin valori mobiliare de stat, adică vor intra ca efort bugetar în bugetul Republicii Moldova pe următorii 25 de ani. „Aşadar, cetăţeanul Republicii Moldova va simţi povara fraudelor bancare, tare mi-e teamă, pentru următorii 25 de ani din viaţa Republicii Moldova, tot atâta timp cât a trecut de la independenţă. Aşadar, ceea ce noi ne dorim este să ştim dacă nu cumva există probleme în sistemul bancar, probleme încă nedescoperite, care pot avea un impact potenţial similar, Doamne păzeşte, cu impactul pe care Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială l-au creat, în trecut”, a menţionat Marius Lazurca.

Referitor la gazoductul Iaşi-Chişinău, ambasadorul a menţionat că studiile tehnice sunt gata şi în cursul anului curent se va trece la faza construcţiei. „Astfel încât să putem termina în 2018 şi gazoductul românesc, şi cele două staţii de comprimare. În acelaşi timp, suntem gata să acoperim prin implicarea firmei româneşti „Transgaz”, o firmă de tradiţie cu capacităţi inginereşti foarte importante, studiul tehnic al gazoductului Ungheni-Chişinău, care este primul pas înaintea fazei de construcţie a acestui gazoduct”, a afirmat diplomatul.

Potrivit ambasadorului, în momentul de faţă nu există întârzieri, este urmată o foaie de drum foarte clară, cu nişte indicatori tehnici foarte precişi şi există chiar documente scrise ale înţelegerilor dintre cele două ţări.