Deputata Marina Tauber, învinuită în cauza penală privind finanțarea ilegală a Partidului politic Șor din care face parte, revine în arest la domiciliu. O hotărâre în acest sens a fost emisă de către Curtea de Apel Chișinău, după ce procurorii au contestat hotărârea instanței de fond prin care parlamentara a fost plasată sub control judiciar, transmite IPN.
Pe 18 octombrie, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a admis parțial demersul înaintat de Procuratura Anticorupție privind prelungirea arestului la domiciliu pe un termen de 30 zile a învinuitei Marina Tauber, înlocuind-o cu măsura preventivă „liberarea provizorie sub control judiciar” pe un termen de 30 zile cu impunerea obligațiilor prevăzute de Codul de Procedură Penală. Acuzatorii de stat au atacat cu recurs încheierea instanței de judecată, considerând-o neîntemeiată.
Marți, Colegiul Penal al Curții de Apel Chișinău a admis recursul declarat de procurori împotriva încheierii de înlocuire a măsurii preventive aplicate învinuitei Tauber Marina. În rezultatul admiterii, învinuitei i-a fost aplicată măsura preventivă arestarea la domiciliu pentru un termen de 30 zile cu impunerea restricțiilor respective.
După decizia de a o plasa pe Marina Tauber în arest la domiciliu, Partidul Șor a declarat că astfel „ guvernarea PAS a confirmat că a uzurpat puterea în stat”. „Guvernarea Maiei Sandu a demonstrat încă o dată că a uzurpat puterea în stat și o folosește în nume propriu. Plasarea deputatului Partidului Șor, Marina Tauber din nou în arest, la nici o săptămână de la eliberarea sa sub control judiciar, confirmă că atât Procuratura, cât și instanțele de judecată se află la cheremul actualei puteri și execută întocmai comenzile politice”, se spune într-un comunicat de presă al formațiunii.
La ședința de la Curtea de Apel, Iulian Balan, unul dintre avocații deputatei, a declarat că instanța într-o manieră mecanică și arbitrară a aplicat mai multe restricții față de clienta sa. Printre acestea se numără nepărăsirea localității de reședință, interdicția de a se întâlni cu persoane implicate în cauza penală, predarea pașapoartelor etc. În opinia sa, aceste restricții îi îngrădesc drepturile parlamentare. Apărătorul a mai spus că instanța de apel trebuie să elimine restricțiile impuse cu obligația de a se prezenta în fața organului de urmărire penală, fie să elimine în general măsura preventivă în privința Marinei Tauber.
Deputata a fost reținută pe 21 iulie, zi în care a rămas fără imunitate parlamentară. Ea a fost pusă sub învinuire pe două capete de acuzare: acceptarea cu bună știință a finanțării Partidului Șor din partea unui grup criminal organizat, precum și pentru falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii pentru primul semestrul al anului curent, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate. Pe 30 iulie, magistrații au admis demersul procurorilor anticorupție și au eliberat mandat de arestare pe numele deputatei pe un termen de 30 de zile, iar ulterior măsura i-a fost prelungită, aceasta fiind plasată în Penitenciarul nr. 13, iar apoi în arest la domiciliu.