logo

Marin Ciobanu: Majoritatea investitorilor sunt acum într-un regim de așteptare


https://www.ipn.md/index.php/ro/marin-ciobanu-majoritatea-investitorilor-sunt-acum-intr-un-regim-7966_1093010.html

Deși războiul din vecinătate și criza energetică nu-i încurajează pe investitorii străini să-și deschidă afaceri în Republica Moldova, totuși, procesul investițional nu este complet stopat. O spune directorul Agenției de Investiții, Marin Ciobanu. Potrivit oficialului, în condițiile crizelor pandemice și de securitate din regiune, pentru a deveni atractivă din punct de vedere investițional, Republica Moldova trebuie să ofere investitorilor facilități fiscale, notează IPN.

Războiul din Ucraina a scăzut din atractivitatea investițională a Republicii Moldova, recunoaște directorul Agenției de Investiții. Totuși, și în aceste condiții, sunt investitori care au acceptat să-și deschidă afaceri în raioanele Republicii Moldova, oferind sute de locuri de muncă, cu planuri ambițioase de extindere.

„Chiar fiind în vecinătatea războiului din Ucraina, am reușit în acest an să atragem câțiva investitori strategici. În Ștefan Vodă avem o companie elvețiană care a finalizat construcția unei fabrici de procesare a fructelor și legumelor. Este o investiție foarte importantă care oferă 50 de locuri de muncă și care oferă oportunitatea pentru sute de fermieri să-și realizeze marfa direct la Ștefan Vodă. O altă investiție importantă este compania Bautex la Strășeni, este un investitor german, au planificate 300 de locuri de muncă și au deja 100 de angajați, au echipamente foarte moderne, au procese înalt tehnologizate. Este o companie care creează produse din fibră de sticlă pentru avioane, corăbii. Investiția totală este de 20 de milioane de dolari”, a spus Marin Ciobanu în cadrul Clubului Presei Economice cu tema „Ce pericole întâmpină investitorii în Moldova: factori de risc și soluții”.

Potrivit datelor Agenției de Investiții, în ultimii ani, din totalul investițiilor 83% sunt din Uniunea Europeană. Șeful Agenției de Investiții spune că acum Republica Moldova are o oportunitate unică de a atrage investitorii străini, întrucât mulți decid să-și reamplaseze afacerile.

„Investitorii cu care eram până acum în discuții sunt în regim de așteptare. În timpul pandemiei și odată cu declanșarea acestui război, majoritatea lanțurilor logistice au fost perturbate sau întrerupte. Dacă un container din China costa anterior 2500 de dolari, acum costă 18000 de dolari și evident mulți investitori care au investit în țări îndepărtate acum doresc să-și aducă afacerile mai aproape de spațiul comunitar. În situația asta dificilă, țările care vor acorda facilități fiscale suplimentare vor putea să-i atragă pe investitorii care doresc să-și aducă afacerile mai aproape de Uniunea Europeană”, a spus Marin Ciobanu.

Potrivit experților economici, printre provocările care fac neatractivă Republica Moldova din punct de vedere investițional și creează riscuri suplimentare pentru businessul autohton sunt: prețurile în continuă creștere pentru resurse energetice, conflictul transnistrean nesoluționat și vecinătatea cu o țară beligerantă.