logo

Mariana Kalughin: Nu am avut încă o clasă politică matură care să reușească combaterea corupției


https://www.ipn.md/index.php/ro/mariana-kalughin-nu-am-avut-inca-o-clasa-politica-8004_1111529.html

„Anticorupție” –  a fost un slogan permanent în retorica electorală a tuturor forțelor competitoare, însă guvernele de până acum nu au reușit deocamdată să combată acest fenomen. Declarația a fost făcută de Mariana Kalughin, expertă anticorupție Transparency International Moldova la dezbaterea publică: „Combaterea corupției: angajamentele Republicii Moldova în procesul de aderare la UE”, transmite IPN.

„Nu avem cred eu încă o clasă politică suficient de matură care să fie motivată și bine intenționată și care, la un moment dat, să înțeleagă că interesele de partid, interesele de a obține încă un alt mandat nu trebuie să primeze atunci când e vorba de cetățean și sentimentul lui de securitate”, a menționat Kalughin.

Cu privire la propunerile făcute de autorități privind fuzionarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS, aceasta a menționat că într-o țară nu este necesară o instituție specializată în corupție pentru a combate acest fenomen. „Sunt foarte multe țări care reușesc să facă asta cu o singură secție în cadrul poliției sau cu o secție în cadrul unei procuraturi”, a adăugat experta.

Sentimentul cel mai important pentru orice cetățean e sentimentul de securitate pe care îl are în țara în care trăiește. Corupția erodează valorile de bază ale unei societăți, erodând și acel sentiment de securitate, stabilitate, previzibilitate, spune experta anticorupție. Potrivit celui mai recent indice de percepție a corupției, din 2023, Republica Moldova a înregistrat un scor de 42 de puncte din 100.

„100 de puncte însemnă că țara este lipsită de corupție, iar 0 înseamnă total coruptă. Cel mai important este totuși că s-a înregistrat un progres în ceea ce privește plasarea în clasament”, a mai punctat Mariana Kalughin.

Dezbaterea publică la tema „Combaterea corupției: angajamentele Republicii Moldova în procesul de aderare la UE” este organizată în cadrul proiectului „Agenția de presă IPN pentru coeziune socială și Moldova pro-europeană”, finanțat de către IMS.