logo

Mariana Kalughin: Între Judiciar și Politic omul ar alege un Program economic sănătos


https://www.ipn.md/index.php/ro/mariana-kalughin-intre-judiciar-si-politic-omul-ar-alege-7978_1083675.html

După ce președinta Maia Sandu a declarat la încheierea ședinței Consiliului Suprem de Securitate că se atestă lipsă de progrese din partea procuraturii pentru readucerea și tragerea la răspundere a mai multor persoane implicate în abuzuri și ilegalități, acte de mare corupție, care au părăsit Republica Moldova, Procuratura Generală a reacționat cu un text neunivoc, comentat la IPN de directorul executiv al ADEPT, Igor Boțan. În opinia expertului,  ambele părți poartă vina pentru acest „conflict bizar”.

Și Mariana Kalughin, expert anticorupție, solicitată de IPN, este rezervată privind prestația ambilor oponenți: „Se prea poate că Procuratura Generală, parte a Judiciarului, încearcă să reamintească celorlalte două puteri, Legislativului și Executivului, despre principiul separării și colaborării puterilor - potrivit art. 6 din Constituția Republicii Moldova, în Republica Moldova puterea legislativă, executivă și judecătorească sunt separate și colaborează în exercitarea prerogativelor ce le revin, potrivit prevederilor Constituției. Totodată, nu este exclus că Procuratura Generală încearcă să reamintească despre posibilitatea angajării răspunderii penale pentru amestec în înfăptuirea justiției și în urmărirea penală - fapta incriminată prin art. 303 din Codul penal”, apreciază specialista.

Totodată, în viziunea ei, „este cert că Procuratura Generală ar fi bine să aibă o poziție cât mai explicită, dacă dorește să câștige lupta cu celelalte două puteri cu deprinderi deloc rafinate. Actualul Politic are, într-adevăr, o înțelegere – așa cum a apreciat Procuratura – „slabă” a conceptului de stat de drept. După mine, Judiciarul, inclusiv, Procuratura Generală joacă rolul unui inventat inamic intern. Lupta de o manieră bolșevică (dacă vă place mai mult – revoluționară) împotriva acestuia voalează incapacitatea guvernării de a propune și implementa vreun proiect durabil economic de țară”, consideră experta.