Marian Lupu: Discuţiile moldo-ruse în vederea reglementării conflictului transnistrean trebuie să se axeze pe găsirea unei soluţii durabile şi de calitate
https://www.ipn.md/index.php/ro/marian-lupu-discutiile-moldo-ruse-in-vederea-reglementarii-conflictului-transnis-7965_970347.html
Rezolvarea conflictului transnistrean este unul din subiectele principale abordate în cadrul celei de-a treia şedinţe a Comisiei interparlamentare de cooperare dintre Parlamentul R. Moldova şi Adunarea Federală a Rusiei, care se desfăşoară la Chişinău luni, 30 iunie. În deschiderea şedinţei, preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Marian Lupu, a declarat că discuţiile celor două părţi în vederea reglementării conflictului trebuie să se axeze pe găsirea unei soluţii durabile şi de calitate, care ar asigura suveranitatea şi integritatea R. Moldova, transmite Info-Prim Neo.
„Dialogul pe diferite axe: Chişinău-Moscova, Chişinău-Kiev, Chişinău-Bruxelles, Chişinău-Washington, a diferitor jucători, presupune, mai întâi de toate, o fază de căutare a unei soluţii adecvate pentru reglementarea conflictului transnistrean. Important este ca la etapa finală, la etapa decisivă, toate aceste soluţii să îşi găsească o susţinere în format „5+2”. Acesta este unicul format care poate asigura aplicabilitatea acestui model şi este unicul format care poate oferi garanţii politice şi financiare”, a declarat spicherul de la Chişinău.
În altă ordine de idei, Marian Lupu a declarat că relaţiile interparlamentare moldo-ruse au cunoscut o dinamică nouă având o direcţie pozitivă în ultimii trei ani. Potrivit sursei citate, Comitetul de cooperare interparlamentară se află la cea de-a treia şedinţă în cadrul căreia se vor aborda mai multe subiecte de interes pentru ambele părţi, inclusiv problema migraţiei colaborarea în sfera socială şi umanitară, dezbateri şi semnări de acorduri etc. „Colaborarea interparlamentară îşi are specificul său. Nicidecum acest comitet nu îşi pune ca sarcină să substituie dimensiunea executivului şi nici nu poate. Sarcina acestuia este orientată spre altă direcţie, aceea de a complementa activitatea atât a ramurii legislativului, cât şi a executivului în domeniul aprofundării şi dezvoltării relaţiilor moldo-ruse pe multiple planuri”, a subliniat Marian Lupu. Viitoarea şedinţă a Comitetului interparlamentar va avea loc la Moscova, în toamna anului curent.
Întrebat dacă R. Moldova intenţionează să părăsească GUAM-ul, Marian Lupu a declarat că la nivel parlamentar asemenea discuţii nu au fost duse. „Problema este alta. Se pune în discuţii eficienţa economică reală a acestei instituţii, eficienţa atingerii acelor obiective stabilite”, a opinat şeful legislativului de la Chişinău. Potrivit sursei citate, din moment ce au fost anunţate ca prioritare problemele economice, financiare, cele ce ţin de infrastructură, gazoducte, conducte de petrol etc, trebuie ca acestea să fie respectate. Or, pe durata mai multor ani, aceste obiective nu au fost atinse. „Ceva nu ţine, ceva trebuie să fie schimbat, trebuie să fie aplicate acţiuni care ar face ca această colaborare economică regională de importanţă strategică să fie una cu adevărat eficientă”, a menţionat Marian Lupu.
În legătură cu amânarea vizitei la Chişinău a liderului Partidului Social Democrat din România, Mircea Geoană, preşedintele Comisiei pentru politica externă a Senatului României, Marian Lupu susţine că nu cunoaşte care ar fi cauza tergiversării întâlnirii, pe motiv că aceasta a fost amânată în timpul lipsei sale de la Chişinău. Totodată, spicherul moldovean a accentuat faptul că întâlnirile de colaborare la nivel legislativ sunt cele care pot soluţiona problemele dintre două părţi.