logo

Maria Pilchin: Putin își învață poporul să moară pentru că nu a fost în stare să-l învețe să trăiască


https://www.ipn.md/index.php/ro/maria-pilchin-putin-isi-invata-poporul-sa-moara-pentru-8004_1095507.html

Putin își învață poporul să moară pentru că nu a fost în stare să-l învețe să trăiască. Aceasta este opinia scriitoarei Maria Pilchin și a fost expusă în cadrul unei dezbateri de la IPN cu tema „Ce am sărbătorit și de ce am sărbătorit pe 23 februarie?”. Potrivit ei, Vladimir Putin nu a fost în stare să inventeze o paradigmă nouă a Rusiei, iar din acest motiv preferă să ducă oamenii în trecut, care prezintă imperiul rus drept unul atotputernic.

„Propaganda rusă, în ultimii 10 ani, a lucrat foarte activ și în zona noastră. Populația țării a privit aceste emisiuni transmise. Astfel, Putin duce oamenii în trecut, un trecut pe care îl desenează glorios și victorios, acel „secol de aur”. Totuși pentru noi e o perioadă când soldații ruși au măturat podurile bunicilor noștri, au murit oamenii noștri de foame”, menționează Pilchin.

Scriitoarea spune că acel cult al războiului a fost dus mai departe în artă, în cărți, în cinematografie. „S-au scris atâtea cărți și atâtea romane. Unde sunt astăzi aceste cărți, pe care deja nici măcar rușii nu le mai citesc?”, se întreabă retoric Maria Pilchin.

Cu toate acestea, ea este convinsă de faptul că, procentual, oamenii din Republica Moldova nu vor în trecut. „Noi vrem în viitor, un viitor pe care să ni-l facem, să ni-l asumăm, să-l conștientizăm printr-un gest proactiv”, adaugă ea.

Maria Pilchin este de părere că Federația Rusă a dominat mereu acest petec de pământ, numit astăzi Republica Moldova, și nu i-a păsat de soarta oamenilor.

„În perioada sovietică, italienii au vrut să trimită o substanță de proteină pentru că au auzit că unele zone din URSS mor oamenii de foame, iar sovieticii au zis că nu avem o astfel de problemă, trimiteți-ne butași de viță de vie. Rușii aveau nevoie de podgorii și livezi”, mai spune scriitoarea.

Referindu-se la sărbătorile pe care le preferă o parte a cetățenilor Republicii Moldova - ziua de 9 mai și 23 februarie, ea spune că, din nou, acestea au fost induse în conștiința cetățenilor eronat prin intermediul propagandei.

„Mă întreb care este relația basarabeanului cu Armata Roșie: Noi nici nu am asistat la constituirea acestei entități. De ce unii moldoveni nu vor să înțeleagă adevărul sau configurarea reală a Armatei Roșii în istorie? Asta vine dintr-o cultivare și o inoculare a unei ideologii a morții și a războiului care a fost aplicată în acești 70 de ani sovietici, dar și ulterior. Din 2010, Rusia a insistat foarte mult pe această dimensiune. În momentul în care noi sărbătorim mereu ziua Armatei Roșii, noi suntem conștienți că putem fi atacați și există un dușman”, mai spune Maria Pilchin.

Referindu-se la explicația istorică a acestui fenomen, Maria Pilchin menționează că esența basarabeană este din start cea a unui copil orfan.

„Noi nu am crescut în ultimii 200 de ani în cadrul națiunii noastre. Noi avem un handicap și aceasta explică diferența dintre basarabeni, ucraineni, moldoveni și țările baltice. Ucraineni au rămas în matricea lor. Noi întotdeauna am fost penalizați pentru că ne-am uitat „peste pârâu”. Mereu criticii aserviți regimului au arătat cu degetul că cineva se uită peste Prut, iar acest lucru a erodat imaginea. Aceste valuri de opresiune care au venit peste noi au creat un personaj precaut, care a așteptat până ce alte republici își vor declara independența, apoi am făcut-o și noi. E clipa și momentul să schimbăm ceva”, a punctat Pilchin.

Dezbaterea publică cu tema „Ce am sărbătorit și de ce am sărbătorit pe 23 februarie?” este organizată de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.