Marea majoritate a populaţiei consideră că R. Moldova este afectată de criza financiară globală, BOP
https://www.ipn.md/index.php/ro/marea-majoritate-a-populatiei-considera-ca-r-moldova-este-afectata-7966_974712.html
Marea majoritate a populaţiei R. Moldova (aproximativ 88%) consideră că Moldova este afectată de criza financiară globală, arată rezultatele Barometrului de Opinie Publică (BOP), prezentat marţi, 24 martie, transmite Info-Prim Neo.
42,8% consideră că R. Moldova este afectată de criză în mare măsură, iar 45,4% - în mică măsură. În acelaşi timp, şase din zece respondenţi au menţionat că ei personal sau cineva din familia lor sunt afectaţi de criza financiară. Potrivit sondajului, segmentul de vârstă 18-44 ani se declară cel mai afectat de criza financiară.
Actuala situaţie economică a ţării nemulţumeşte pe circa 57% din populaţie. Comparativ cu anul trecut, 30% din populaţie consideră că situaţia economică actuală a rămas neschimbată, iar 32% susţin că este mai proastă. Comparativ cu sondajul precedent (octombrie 2008 ), a crescut cu 12 puncte procentuale ponderea populaţiei care consideră că situaţia economică actuală este mai proastă.
Perspectivele economiei R. Moldova pentru anul viitor în opinia populaţiei sunt şi mai sumbre: aproximativ 26% cred că situaţia va fi puţin mai bună, 20,3% o văd neschimbată. Semnificativ este procentul persoanelor care nu ştiu ce să se aştepte de la următorul an - 26%, fapt ce indică o lipsa de încredere în viitorului apropiat.
În opinia populaţiei, principale măsuri pentru redresarea situaţiei social-economice a ţării vizează: dezvoltarea întreprinderilor industriale (39%), sprijinirea micului întreprinzător în sectorul agrar (35%) şi îmbunătăţirea mecanismelor de funcţionare a legilor (35%).
În general, circa 59% din populaţie crede că în R. Moldova lucrurile merg într-o direcţie greşită. Direcţia greşită este percepută mai accentuat de populaţia din mediul urban, cu un nivel de educaţie mai înalt şi din categoria de vârstă 18-44 ani.
Marea majoritate a populaţiei (peste 3/4) continuă să fie nemulţumită de activitatea conducerii ţării în domeniile principale ale vieţii sociale: salarii (86%), locuri de muncă (85%), nivel de trai (80%), agricultură (75%). Majoritatea populaţiei nu este mulţumită de calitatea guvernării nici în domeniul industriei (79%), combaterii corupţiei (76%), pensiilor (73%), asistenţei medicale (72%).
BOP a fost organizat de Institutul de Politic Publice şi realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing CBS-AXA. Datele au fost colectate în perioada 28 februarie – 14 martie pe un eşantion de 1197 persoane. Eroarea maximă este de plus-minus 2,8%.