logo

Marcela Adam: Protestul de duminică a fost unul politic, în susținerea vechiului sistem


https://www.ipn.md/index.php/ro/marcela-adam-protestul-de-duminica-a-fost-unul-politic-8004_1085015.html

Protestul de duminică a fost unul „exclusiv politic, organizat de opoziție, în susținerea unui sistem, care nu a acționat în interesul cetățenilor până acum”, a menționat Marcela Adam, deputat al Fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate, în cadrul dezbaterii publice la tema „Protestele de duminica trecută: motive, scopuri, eventuale evoluții, beneficii și riscuri”, organizate de IPN. „Este pentru prima dată, când Consiliul Superior al Procurorilor a dat curs unei sesizări venite din partea unui deputat. Or, cunoaștem că au mai fost și alte sesizări în acest sens și nu s-a întâmplat absolut nimic”, a precizat deputata.

Marcela Adam a amintit, că PAS a venit în Parlament cu inițiativa de a modifica Legea Procuraturii, pentru evaluarea activității procurorului general. „Probabil, aceste mișcări legate de lege au trezit și anumite mișcări tectonice în politicul din Republica Moldova”, a menționat deputata. „Nu cred că a fost un protest pentru dreptate (cum l-a calificat alt participant la dezbatere, deputatul Fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vladimir Odnostalko – n.r.), pentru că de fapt au protestat împotriva cui? Dacă e să analizăm mesajele care au fost vociferate acolo, împotriva cui au fost aduse acuzații? Nu a fost o acțiune civică. S-au invocat anumite acțiuni care nu țin de Președinție sau de deputați, de Parlament. Haideți să vedem câți oameni au ieșit, care este societatea civilă care s-a implicat în aceste proteste? Am văzut din ceea ce a prezentat și mass-media că au fost și oameni, care au venit să protesteze împotriva acelor manifestații”, a menționat Marcela Adam.  

„Când un protest vine să apere interesele cetățenilor, este o acțiune democratică. Atunci când protestele sunt organizate în interesele ascunse ale unor partide politice sau ale altor grupări, aceasta deja trezește mai multe semne de întrebare. Suntem de acord că domnul Stoianoglo, ca și orice cetățean al Republicii Moldova, trebuie să aibă parte de un proces echitabil, dacă s-a ajuns la acest proces. Un deputat de la PAS doar a depus la CSP o sesizare. Mai departe deja a fost ceea ce este în competența acestui organ, care urmărește activitatea procuraturii. Mai departe toate pretențiile, comunicarea trebuie să vină din partea procurorilor, a celor care instrumentează acest caz. Și nu înțeleg de ce pretențiile sau acuzațiile protestatarilor vin împotriva președintelui țării, a deputaților, a guvernării în general”, s-a întrebat deputata PAS.   

„De ce vorbesc colegii din opoziție despre un „regim”? Haideți să nu uităm din ce regim am ieșit. Să nu uităm că noi în această campanie electorală pentru parlamentare le-am promis oamenilor, în primul rând, să facem dreptate și am zis că vom curăța instituțiile. Asta am făcut în Parlament, cu un pachet de legi pentru reforma justiției. Atât. Mai departe, organele competente, de resort, să-și facă treaba”, a specificat Marcela Adam.

„În calitate de cetățean simplu mă gândesc, care sunt rezultatele procurorului general Stoianoglo? E un merit să nu pui presiune pe oamenii de afaceri? Aceasta este o obligație a procurorilor, să apere cetățenii, oamenii de afaceri împotriva unor atacuri raider, a unor acțiuni ilegale. Este o obligație, nu este un merit. Aș fi considerat un merit al procurorului general, dacă ar fi venit în Parlament cu rezultate concrete pe cele mai de rezonanță cazuri – furtul miliardului – cât s-a recuperat, aeroportul, „Metal Feros”. Și atunci când zicem că s-au închis anumite dosare, de ce nu zicem că nu s-au deschis foarte multe dosare care trebuiau investigate, pe care societatea le cere – Bahamas, „kuliokul” și alte dosare? Procurorul a trebuit să explice oamenilor care au așteptat aceste explicații”, a conchis Marcela Adam.

„Opoziția de acum s-a erijat în mari apărători ai dreptății și echității. Doar că credibilitatea lor este zero. Cetățenii au văzut cum știu ei să lupte cu corupția, cum știu ei să facă dreptate. Or, au avut practic doi ani de guvernare totală. Este dreptate atunci când cineva se îmbogățește pe spatele cetățenilor, iar cetățenii stau în sărăcie? Oamenii au resimțit clar majorările de pensii – de la 1600 lei, au primit 2000 lei. Și vor fi și alte alocații. Guvernul muncește ca să identifice surse, ca să ajute oamenii”, a menționat Marcela Adam, arătând că nu există o bază socială pentru proteste.

Dezbaterea publică la tema „Protestele de duminica trecută: motive, scopuri, baza socială, eventuale evoluții, beneficii și riscuri” este organizată de Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.