logo

Marcel Spatari despre fenomenul migraționist: oamenii au plecat fizic, dar ei ajută țara


https://www.ipn.md/index.php/ro/marcel-spatari-despre-fenomenul-migrationist-oamenii-au-plecat-fizic-7965_1087458.html

Ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari, spune că fenomenul migraționsit care se înregistrează în Republica Moldova nu reprezintă o noutate, ci o tendință a ultimilor 20 de ani. Oficialul spune că, deși cetățenii Republicii Moldova sunt plecați din țara, prezența lor se face simțită prin ajutorul constant pe care-l trimit acasă și care contribuie la funcționalitatea acestui stat. Ministrul spune că pentru a stopa migrația din Republica Moldova, statul trebuie să devină atractiv pentru tânăra generație, notează IPN.

Potrivit studiului
„Tendințe și Perspective”, lansat recent de IDIS Viitorul, în 2022 pentru prima dată populația tânără (18-35 ani) care intră în viața activă va fi mai mică decât populația în vârstă (peste 60 ani) care iese din viața economică activă. Ministrul Marcel Spatari explică fenomenul prin faptul că Republica Moldova nu este atractivă pentru tineri.

„Tinerii caută confortul vieții și tinerii caută servicii publice de calitate. Trebuie să acceptăm că fenomenul migraționsit este o tendință și trebuie să implementăm politici care să îmbunătățească nivelul de trai din țară și să ne ocupăm de oamenii care sunt în țară, nu să punem bariere la frontieră, ca oamenii să nu iasă. Nu este un semnal de alarmă care se întâmplă în ultimii doi ani, este o tendință generală a ultimilor 20 de ani. Trebuie să le oferim oamenilor încrederea că există un viitor în această țară, nu să continuăm să propagăm aceste mesaje că Moldova este pe cale de dispariție. Nu este pe cale de dispariție. Sunt oameni care muncesc, care nasc copii”, a spus Marcel Spatari, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

Studiul IDIS Viitorul mai arată că în ultimii 12 ani numărul tinerilor aflați în Moldova s-a redus cu 300 mii persoane, de la 872 mii în 2010 la 571 mii în 2022. Ministrul spune că fenomenul este explicat prin faptul că tinerii aleg să-și caute oportunități de dezvoltare în alte state. Totuși, cei mai mulți dintre cetățenii plecați, continuă să contribuie la dezvoltarea țării.

„Avem cea mai mare pondere a remitențelor în economie din Europa. În acest sens nu putem vorbi că oamenii au plecat din țară. Ei sunt fizic în altă țară, dar ei ajută țara aceasta. Există o competiție europeană pe piața muncii și acesta este un fenomen normal, dar noi trebuie să creăm mecanisme de a ne proteja piața muncii. De exemplu, în sectorul de construcții munca este sezonieră. Mulți din angajații din sectorul de construcții sau sunt angajați temporar sau nu sunt angajați deloc, dar muncesc la plic. În Republica Moldova nu avem un mecanism ca salariatul în perioada de iarnă să primească o indemnizație ca să-și poată acoperi niște cheltuieli. Acest mecanism există în România. El se numește Casa Socială a Constructorilor”, a mai spus Marcel Spatari.

Studiul IDIS Viitorul mai arată că în ultimii ani înregistrăm o creștere record a numărului persoanelor vârstnice, de la 460 mii în 2010 la 602 mii în 2022.