România și Republica Moldova trebuie să facă față împreună provocărilor survenite ca urmare a războiului nedrept provocat de Rusia împotriva statului suveran Ucraina. Trebuie împreună să găsească cele mai bune soluții pentru ca cetățenii să vadă o creștere a nivelului de trai. Declarația aparține premierului român, Marcel Ciolacu, care efectuează prima sa vizită la Chișinău după învestirea în funcție, transmite IPN.
Într-o conferință de presă, noul prim-ministru al României a menționat că este îmbucurător că s-a reușit elaborarea proiectelor pentru care România va acorda finanțare Republicii Moldova. Potrivit oficialului, la una dintre viitoarele ședințe de Guvern se vor debloca banii pentru proiecte ce țin de apa potabilă, canalizare, dar și pentru proiecte de sprijinire a satelor Republicii Moldova, ca să devină sate europene.
„Noi doi trebuie să ne implicăm și să ne creăm un mecanism de funcționare astfel încât să mărim dinamica implementării acestor proiecte și ele trebuie să ajungă cât mai repede la cetățeni, ca să combatem acest război hibrid provocat de către Rusia, în primul rând, împotriva Republicii Moldova. Nu mai prin lucruri concrete, pe care eu sunt ferm convins că le vom realiza împreună, pe care le vom implementa împreună, vom depăși și această provocare”, a notat șeful executivului de la București.
Marcel Ciolacu și-a exprimat și sprijinul politic pentru guvernarea de la Chișinău. „Pe președinta Maia Sandu, pe dumneavoastră personal – sunteți singura garanție că Republica Moldova își va continua parcursul pro-european. Nu există în acest moment o forță politică în Moldova care să garanteze acest parcurs. O spun fără nici o reținere: viitorul dumneavoastră este în Uniunea Europeană și vom susține împreună acest demers”, a mai spus premierul român adresându-se omologului său de la Chișinău.
Premierul Dorin Recean a declarat, la rândul său, că astăzi s-a discutat despre cele 9 proiecte pentru tranșa a doua din ajutorul Guvernului României în valoare de 100 de milioane de euro. Valoarea lor este estimată la 28 de milioane de euro, investițiile fiind orientate pe oportunitățile companiilor și pe dezvoltarea localităților din Republica Moldova.
„Relațiile dintre București și Chișinău se consolidează tot mai mult. Construim infrastructura de conectare. Construim drumuri, poduri, rețele energetice, construim un spațiu digital comun. Și aceasta va fi în beneficiul tuturor cetățenilor, de pe malul stâng, și drept al Prutului, astfel încât toată lumea să se simtă foarte bine acasă. În felul acesta, noi construim și Uniunea Europeană, construim Europa aici, în Republica Moldova”, a mai spus Dorin Rceean.