logo

Maraton de imunizare anti-COVID-19, la USMF


https://www.ipn.md/index.php/ro/maraton-de-imunizare-anti-covid-19-la-usmf-7967_1081715.html

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu” organizează în perioada 21-23 mai un maraton universitar de imunizare, cu genericul: „De la student la student”. Acțiunea se desfășoară în contextul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19 și este destinată preponderent studenților, masteranzilor, studenților-doctoranzi, medicilor-rezidenți, cadrelor didactice, elevilor care au împlinit vârsta de 18 ani, dar și tuturor categoriilor de personal din toate instituțiile de învățământ din republică, transmite IPN.

Startul maratonului va fi dat vineri, cu începere de la ora 15.00, și se va desfășura până duminică, ora 21.00, fără programare, în regim non-stop – 24/24, în baza buletinului de identitate, după principiul primul venit – primul vaccinat.

În cadrul maratonului, vor fi organizate zece puncte de vaccinare, unde vor fi disponibile două tipuri de vaccin – Sinopharm și AstraZeneca. Trei dintre acestea vor fi deschise în incinta Blocului didactic nr. 1 „Leonid Cobâleanschi” (str. Nicolae Testemiţanu, 27), unde va avea loc imunizarea cu serul Sinopharm. Altele șapte vor fi organizate la Complexul Sociocultural Universitar (str. Nicolae Testemiţanu, 25), unde va fi administrat vaccinul AstraZeneca.

„Considerăm că experiența frumoasă a universităților de medicină din România poate fi preluată și de țara noastră, în condițiile în care USMF „Nicolae Testemiţanu” dispune de resurse umane și spații pentru amenajarea mai multor puncte de vaccinare. Prin această acțiune, sperăm să reușim să vaccinăm cât mai mulți tineri și cadre didactice, pentru a putea relua procesul de învățământ cu prezența fizică a beneficiarilor de studii, în anul de învățământ 2021-2022”, a declarat rectorul Universității, profesorul Emil Ceban, citat într-un comunicat de presă.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale susține inițiativa USMF „Nicolae Testemiţanu” și va asigura echipamentul tehnic și stocul necesar de vaccinuri. Potrivit secretarului de stat Denis Cernelea, imunizarea populației constituie o prioritate de sănătate publică, iar Ministerul depune tot efortul pentru a asigura cetățenilor Republicii Moldova acces la vaccinul anti-COVID-19, conform recomandărilor internaționale și a protocoalelor clinice naționale.

În procesul de vaccinare vor fi antrenați medici de familie și asistenți medicali de la Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară a USMF „Nicolae Testemiţanu”, membri ai comunității academice – cadre științifico-didactice de la catedrele clinice, medici-rezidenți, studenți și personal administrativ.

Procesul de imunizare prevede câteva etape, iar în acest scop a fost organizat traseul pacientului. La punctul de intrare în centrul de vaccinare, persoana își verifică temperatura și își dezinfectează mâinile, după care merge la punctul de înregistrare, unde este consultată de medic (se efectuează screeningul medical) și, în baza datelor din buletinul de identitate, este înscrisă în Registrul electronic de vaccinare COVID-19 (RVC19). Persoana primește toată informația despre vaccin, producător, etape de vaccinare, indicații, contraindicații, posibile reacții adverse, după care semnează Acordul informat privind imunizarea. Ulterior, persoana este direcționată în sala de vaccinare, unde i se arată vaccinul, termenul de valabilitate, ce va fi administrat în partea superioară a brațului. Persoanei i se eliberează un certificat de confirmare a imunizării, după care este condusă în sala de supraveghere post-vaccinare, unde starea este monitorizată timp de 15 minute. Toate persoanele vaccinate părăsesc centrul de vaccinare prin punctul de ieșire.

Totodată, a fost deschisă Linia Verde 062 025 555 pentru sesizarea reacțiilor adverse post-vaccinare. În cazul în care apar reacții adverse severe în următoarele 24-48 ore de la administrarea vaccinului, informați medicul de familie sau serviciul de urgență.

Universitatea precizează că va asigura și rapelul (a doua doză): în perioada 11-13 iunie – cu serul Sinopharm și în perioada 16-18 iulie – cu vaccinul AstraZeneca.