logo

MĂR: Faptul că HoReCa este etichetat ca focar COVID-19 nu corespunde realității


https://www.ipn.md/index.php/ro/mar-faptul-ca-horeca-este-etichetat-ca-focar-covid-7967_1077883.html

Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR) se arată îngrijorată că, în urma controalelor inopinate care au avut loc în weekend, atât autoritățile, cât și unele surse mass-media au utilizat generalizări și au etichetat domeniul HoReCa (Hoteluri, Restaurante, Cafenele) drept un focar de COVID. Fapt ce nu corespunde realității, precizează Asociația. Într-un comunicat de presă, aceasta menționează că va da curs oricăror invitații la dialog și așteaptă din partea autorităților responsabilitate față de mediul de afaceri și cetățeni, decizii asumate și eficiente, care să garanteze buna funcționare a sectorului, transmite IPN.

Potrivit MĂR, de la începutul pandemiei COVID-19 și până astăzi, Asociația și-a arătat mereu deschiderea și a demonstrat în repetate rânduri autorităților că este un partener de încredere. Întotdeauna a optat pentru un dialog constructiv, pe subiecte ce afectează activitatea domeniului HoReCa. Din păcate, nu întotdeauna au fost auziți și ascultați, fapt ce a dus la o serie de decizii confuze ale autorităților, adoptate cu multe scăpări.

MĂR menționează că unele încălcări admise de unii agenți economici reprezintă urmările deciziilor confuze, adoptate cu multe scăpări de către autoritățile competente, care trebuie să își asume responsabilitatea pentru acestea.

Unul din principiile de bază ale activității HoReCa este respectarea cu strictețe a măsurilor sanitare. Sănătatea și siguranța oaspeților a fost și rămâne o prioritate majoră, atât în pandemie, cât și până la ea, se spune în comunicatul de presă.

Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău a dispus, în ședința din 20 noiembrie, Direcţiei de poliţie și Centrului de Sănătate Publică Chișinău să facă verificări inopinate în piețe, magazine, centre comerciale, restaurante, săli de sport etc., pentru a vedea dacă se respectă măsurile de sănătate publică (termometria corectă a vizitatorilor, purtarea măștilor de protecție, respectarea distanței fizice, disponibilitatea dezinfectanților etc.). Tot atunci s-a menționat că administrația publică locală va organiza consultări cu reprezentanții HoReCa din capitală, în scopul aprobării deciziilor raționale, în contextul creșterii ratei de infectare a populației cu coronavirus.