logo

Majoritatea tinerilor vor o afacere, dar văd corupţia ca pe un impediment, studiu


https://www.ipn.md/index.php/ro/majoritatea-tinerilor-vor-o-afacere-dar-vad-coruptia-ca-pe-un-impediment-studiu-7966_1023927.html

Peste 50% dintre tinerii care au participat la un sondaj sociologic au declarat că îşi doresc să deschidă o afacere. Totodată, pe mulţi dintre potenţialii oameni de afaceri îi descurajează corupţia, situaţia politică actuală din ţară, birocraţia şi alte fenomene negative, transmite IPN.

Studiul naţional în rândul antreprenorilor existenţi şi potenţiali a fost realizat în lunile septembrie-octombrie 2015 de către Magenta Consulting. Acesta arată că cel mai mare interes pentru iniţierea unei afaceri îl trezesc domeniile tradiţionale: agricultura, comerţul şi prestarea serviciilor.

Studiul a constatat că tinerii din mediul rural par mai entuziasmaţi decât cei din oraşe de ideea deschiderii unei afaceri în domeniul agriculturii şi în domeniul comerţului, pe când tinerii din mediu urban sunt mai interesaţi de sfera prestării de servicii.

Fiind întrebaţi unde se va afla afacerea lor, 57% dintre antreprenorii potenţiali au indicat că vor înfiinţa afacerea doar în Moldova, 22% au indicat că au în plan şi o afacere peste hotare. 7% îşi visează o afacere exclusiv peste hotare şi 14% nu sunt siguri în privinţa planurilor lor.

„În societate lipseşte promovarea unor tineri de succes care au reuşit să obţină rezultate bune aflându-se în Moldova. Se pune accent pe promovarea succeselor tinerilor, care au plecat peste hotare şi, astfel, acei care rămân se simt motivaţi de a pleca pentru a demonstra că şi ei ar putea avea succes. Însuşi termenul succes pare a fi legat de plecarea peste hotare”, se spune în raportul sondajului.

Cercetarea a fost comandată de către echipa Acceleratorul de Inovaţii şi Antreprenoriat DreamUps şi efectuată din grantul oferit de către Ministerul Tineretului şi Sportului. Scopul cercetării desfăşurate a fost evaluarea necesităţilor tinerilor în momentul deschiderii unei afaceri.