logo

Majoritatea măsurilor din Planul de Acțiuni pentru implementarea recomandărilor CE au fost îndeplinite, raport


https://www.ipn.md/index.php/ro/majoritatea-masurilor-din-planul-de-actiuni-pentru-implementarea-recomandarilor-7967_1098347.html

Majoritatea măsurilor din Planul de Acțiuni pentru implementarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene în contextul cererii de aderare a Republicii Moldova la UE au fost îndeplinite, fiind înregistrată media generală de implementare de 4,24 puncte din pragul maxim de 5 puncte. Este vorba despre cel de-al doilea raport alternativ prezentat de experții Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” și Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) în cadrul inițiativei #ThinkTanks4EUMembership, în cooperare cu Fundația  „Friedrich Ebert” în Republica Moldova.

În cadrul unei conferințe de presă la IPN, directorul executiv IPRE, Iulian Groza, a precizat că din cele 60 de acțiuni asumate de autorități în Planul de Acțiuni conexe celor 9 angajamente, 24 de acțiuni (40%) au fost îndeplinite fără carențe,  25 de acțiuni (41,66%) au fost implementate cu unele rezerve, 10 acțiuni (16,66%) urmează a fi îndeplinite, iar o acțiune (1,67%) a fost realizată cu rezerve substanțiale. În respectivul exercițiu de evaluare s-a ținut cont inclusiv de recomandările adiționale propuse de Comisia Europeană în primăvara acestui an.

Potrivit autorilor, cel mai bun calificativ – 5 puncte – este atribuit reformei ce vizează gestionarea finanțelor publice (angajamentul 7), unde toate acțiunile au fost îndeplinite. Angajamentul 2, care ține de implementarea recomandărilor OSCE/ODIHR în domeniul reformei electorale, de asemenea, a fost realizat, fiind apreciat în primul raport cu 4 puncte din 5. Alte acțiuni nu au fost realizate, iar Comisia Europeană în evaluarea intermediară din luna mai 2023 a considerat această condiție îndeplinită. Cu toate acestea, nivelul de implementare a recomandărilor Comisiei de la Veneția a fost reflectat în cel de-al doilea raport în cadrul primului angajament (reforma justiției).

Se înregistrează un progres cu privire la domeniul protecției drepturilor omului (angajamentul 9) cu 4,75 puncte, urmat de domeniul cooperării cu societatea civilă (angajamentul 8) cu 4,6 puncte din 5, unde toate acțiunile au fost îndeplinite, însă unele cu carențe nesemnificative. Domeniul combaterii criminalității organizate (angajamentul 5) a fost evaluat cu 4,35 puncte, majoritatea acțiunilor sunt implementate, două urmând să fie finalizate.

Se atestă unele progrese în domeniul reformei administrației publice (angajamentul 6), reforma justiției (angajamentul 1), ambele fiind evaluate cu 4 din 5 puncte, ceea ce înseamnă că majoritatea acțiunilor planificate au fost implementate cu unele rezerve nesemnificative. În ambele cazuri urmează a fi finalizată cel puțin câte o acțiune cheie. E vorba de funcționalitatea deplină a CSM și CSP în cazul reformei justiției și consolidarea capacității administrative în domeniul reformei administrației publice.

Totodată, autoritățile urmează să întreprindă mai multe acțiuni pentru a avansa realizarea angajamentelor 3 și 4, care vizează combaterea corupției și deoligarhizarea. La finele lunii iunie 2023, progresele în aceste domenii au fost evaluate cu doar 3,77 și 3,7 puncte, respectiv. În aceste domenii rămân prioritare delimitarea clară a competențelor dintre autoritățile anticorupție, fortificarea Procuraturii Anticorupție în ceea ce privește investigarea corupției mari, precum și implementarea Planului de măsuri de deoligarhizare.

Primul Raportul alternativ și Tabelul de Monitorizare #MoldovaEUCandidateCheck a fost publicat la13 aprilie 2023 și a reflectat rezultatele evaluărilor inițiale pentru perioada 1 iulie 2022 – 31 martie 2023. În raportul precedent, media generală pentru gradul de implementare a celor nouă angajamente a fost de 3,8 din 5 puncte.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.