logo

Majoritatea instituțiilor de învățământ vor conecta încălzirea după vacanța de toamnă


https://www.ipn.md/index.php/ro/majoritatea-institutiilor-de-invatamant-vor-conecta-incalzirea-dupa-vacanta-7967_1100336.html

Majoritatea instituțiilor de învățământ vor conecta sistemele de încălzire în luna noiembrie, după ce elevii vor reveni din vacanță. Unele au solicitat conectarea la căldură mai devreme. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, există solicitări de la două școli din raionul Anenii Noi în care se indică începerea sezonului de încălzire la 30 octombrie, iar de la un gimnaziu din Călărași – chiar de la 18 octombrie, transmite IPN cu referire la Radio Europa Liberă.

În 13 din cele 32 raioane din Republica Moldova cel puțin o instituție de învățământ nu poate da startul sezonului de încălzire, din diverse motive. Potrivit Ministerului Educației, numai în raionul Cantemir, patru școli și grădinițe nu au bani pentru a conecta căldura, dar nici pentru a achita salariile.

„Au primit bani pentru salarii și pentru căldură. Pentru celelalte necesitați, mai puțin. Dar se vor face transferuri suplimentare de la bugetul de stat”, menționează Valentina Ceapa, consultant principal în Direcția învățământ general. Funcționara de la Ministerul Educației susține că sunt pregătite în totalitate de sezonul rece doar instituțiile care sunt încălzite cu agent termic livrat centralizat sau cu gaze naturale.

Cele care au sobe sau cazane trebuie să fie asigurate cu lemne, cărbuni, brichete sau pelete. Aprovizionarea cu combustibil solid se face pentru un an întreg. Respectiv, aceste instituții ar trebui să folosească stocurile rămase din sezonul 2022-2023 sau să aștepte noi transferuri, după aprobarea bugetului de stat pentru 2024.

Europa Liberă scrie că majoritatea sau 1 500 din cele 2 500 de instituții de învățământ din Republica Moldova au sisteme de încălzire pe bază de gaze sau sunt conectate la încălzirea centralizată.

Peste 700 au cazane autonome pe bază de combustibil solid și 21 încă au sobe. Un liceu și două grădinițe dispun de sisteme de încălzire geotermală, adică folosesc căldura emanată din pământ.