logo

Majoritatea absolută a încălcările depistate de ANRCETI în cadrul controalelor vizează interesele legitime ale utilizatorilor finali (Comunicat de presă)


https://www.ipn.md/index.php/ro/majoritatea-absoluta-a-incalcarile-depistate-de-anrceti-in-cadrul-controalelor-v-7542_1065161.html

Peste 77 la sută din abaterile constatate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) în cadrul controalelor activităţii furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice, efectuate în anul 2013, vizează interesele legitime ale utilizatorilor finali ai acestor servicii, arată un raport al ANRCETI privind acţiunile sale de control şi monitorizare desfăşurate în anul trecut.

În cele mai multe cazuri ANRCETI a constatat necorespunderea contractelor de furnizare a serviciilor destinate publicului cu cerinţele actelor normative în vigoare. În urma controalelor, ANRCETI a emis 91 de prescripţii în care a cerut furnizorilor respectivi încetarea încălcărilor depistate şi luarea măsurilor de remediere a consecinţelor acestor încălcări.  Raportul precizează că furnizorii care au comis încălcările respective s-au conformat cerinţelor din prescripţiile emise de ANRCETI. În document se mai arată că în cursul anului 2014 ANRCETI va pune accentul pe verificarea respectării de către furnizori a prevederilor noului Regulament cu privire la furnizarea serviciilor de comunicaţii electronice utilizatorilor finali, care va intra în vigoare la 15 februarie curent.

În anul 2013, specialiştii ANRCETI au efectuat în total 138 de acţiuni de control, dintre care 101 – controale planificate şi 37 – inopinate. Începând cu 1 martie 2013, ANRCETI, conform noilor cerinţe din Legea privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător, aprobă şi publică pe pagina sa de Internet Graficul controalelor planificate pe trimestrul următor.

În urma controalelor la care au fost constatate încălcări grave, specialiştii ANRCETI au încheiat 23 de procese verbale privind contravenţiile, dintre care 14 - vizează persoane fizice şi 9 – persoane juridice, inclusiv 5 furnizori de reţele şi servicii de comunicaţii electronice. Cele mai multe procese verbale – 12 - au fost încheiate în privinţa persoanelor fizice care s-au conectat în mod neautorizat la reţelele de comunicaţii electronice ale furnizorilor autorizaţi în modul stabilit de lege. Şase procese verbale au fost întocmite în privinţa unor companii de construcţii care au executat lucrările respective în zonele de protecţie a liniilor, cablurilor şi instalaţiilor de comunicaţii electronice fără autorizarea proprietarilor acestor elemente de infrastructură.

Toate procesele verbale au fost remise în instanţa de judecată (din sec. Centru, mun. Chişinău) pentru a fi examinate în fond. Până în prezent, instanţa a examinat şi s-a pronunţat, prin hotărârile sale, asupra a 20 de procese verbale, în 15 cazuri ea a aplicat contravenienţilor sancţiuni în formă de amendă, iar în trei cazuri - a recunoscut vinovăţia făptuitorilor, dar nu le-a aplicat sancţiuni din cauza expirării termenului de prescripţie a răspunderii contravenţionale (3 luni). Totodată, două procese verbale, încheiate de către alte organe abilitate cu funcţii de control, au fost clasate. Conform hotărârilor instanţei de judecată, contravenienţii au fost sancţionaţi cu amenzi în sumă totală de 32,5 mii lei.

Potrivit legislaţiei în vigoare, ANRCETI supraveghează respectarea şi aplicarea prevederilor legislaţiei şi a actelor normative în domeniul comunicaţiilor electronice, constată contravenţiile în acest domeniu, a comunicaţiilor poştale şi a tehnologiei informaţiei prin încheierea proceselor verbale corespunzătoare şi le remite spre examinare instanţei de judecată. Amenzile aplicate contravenienţilor de către instanţa de judecată sunt virate integral la bugetul de stat.    

 

Serviciul de presă al ANRCETI

18 ianuarie 2014
tel. 022-251-306, 079422244