logo

Maib a semnat un acord de împrumut cu Banca Europeană de Investiții (BEI Global)


https://www.ipn.md/index.php/ro/maib-a-semnat-un-acord-de-imprumut-cu-banca-7542_1103889.html

Maib are onoarea să anunțe semnarea unui acord cu Banca Europeană de Investiții (BEI Global) pentru un pachet financiar, care include un împrumut de rang superior și un instrument de partajare a riscurilor, susținut de Uniunea Europeană. Valoarea împrumutului este de 50 de milioane de euro, pe o perioadă de până la 10 ani, sporind accesul la finanțare și promovând investițiile ecologice, oferind IMM-urilor din Moldova condiții favorabile, cum ar fi termene extinse, rate competitive ale dobânzii etc. Beneficiari ai finanțării vor fi întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri). Garanția suplimentară parțială de portofoliu plafonată, susținută de Fondul European pentru Dezvoltare Durabilă (FESD) al UE, extinde sprijinul acordat de BEI Global sectorului privat din Moldova, facilitând acordarea unui extra împrumut în valoare de 44 de milioane de euro pentru IMM-uri.

Fiind cea mai mare bancă din Republica Moldova, maib apreciază rolul cheie al IMM-urilor în stimularea economiei și în crearea de locuri de muncă. Prin acest împrumut, banca urmărește să ofere finanțare stabilă pe termen mai lung companiilor, cărora le-ar putea fi mai dificil să acceseze fonduri. Sprijinind necesitățile de investiții și de capital circulant, astfel de facilități sunt în beneficiul țării, care trece printr-o revigorare economică.

Accent pe finanțarea verde

Împrumutul se axează în mod special pe finanțarea verde, 10% fiind alocat subfinanțărilor dedicate obiectivelor de finanțare a proiectelor verzi. Acesta reprezintă un semnal de sprijin din partea UE pentru tranziția Moldovei la economia verde. Împrumutul va sprijini atât tranziția țării spre o economie verde și dezvoltarea durabilă, obiective expuse în strategia guvernamentală „Moldova 2030”, cât și strategia de sustenabilitate a maib. Banca înțelege importanța tranziției la economia verde ca soluție de depășire a crizei climatice, sprijinind prin finanțare companiile cu ambiții de dezvoltare durabilă și care împărtășesc grija față de mediu și de viitor.

Lider în segmentul IMM

Pe parcursul anului 2023, maib și-a crescut în mod constant cota de piață pe segmentul IMM, inclusiv datorită angajamentului continuu față de clienții IMM, oferindu-le soluții inovatoare și servicii de înaltă calitate. Creditul „Energie pentru comercializare”, destinat să sprijine dezvoltarea proiectelor de energie regenerabilă bazate pe tehnologia fotovoltaică, este un exemplu de produs inovator, fiind destinat să sprijine IMM-urile să utilizeze resursele naturale regenerabile în avantajul lor. De asemenea, maib a colaborat cu guvernul în limitele programului „373”, care sporește accesul la finanțare pentru IMM-urile ambițioase.

Realizările maib pe segmentul IMM-urilor (Business Banking) în 2023:

  • Cota de piață a creditelor a ajuns la 37%, în creștere cu 5.6 puncte procentuale de la un an la altul, și cu un salt de 64.4 puncte procentuale din 2020.
  • Numărul de clienți activi a ajuns la 36,6 mii, în creștere cu 13.1% de la un an la altul și un salt de 28,9% din 2020.
  • Portofoliul de credite a ajuns la 5.9 miliarde de lei, în creștere cu 11% de la an la an și cu o creștere uluitoare de 113% din 2020.
  • În 2023 a demarat proiectul pilot de dezvoltare a unei soluții moderne de Internet/ mobile banking, care urmează să fie implementat la scară largă în 2024.

Teresa Czerwińska, Vicepreședinta BEI, responsabilă pentru operațiunile băncii în Moldova, a declarat:

„Acest pachet financiar va stimula antreprenoriatul local, crearea de noi locuri de muncă și va spori sustenabilitate sectorului de afaceri din Republica Moldova, ceea ce este atât de important în contextul războiului din Ucraina. IMM-urile sunt pilonul economiei moldovenești, reprezentând 60% din locurile de muncă din sectorul privat. Consolidarea și diversificarea economiei Republicii Moldova sunt chestiuni tot mai urgente pe măsură ce țara progresează pe calea aderării la UE. Împreună cu partenerii noștri din UE, ne menținem angajamentul de a sprijini Republica Moldova în dezvoltarea unei economii mai puternice, cu scopul de a deveni mai competitivă, inovatoare și incluzivă.”

Macar Stoianov, Vicepreședinte maib, a subliniat:

„Ne bucurăm să fim partenerii Băncii Europene de Investiții și suntem recunoscători pentru încrederea acordată. Maib are o expertiză solidă în creditarea IMM-urilor din toate sectoarele economiei și avem siguranța că aceste fonduri vor fi utilizate în mod corespunzător pentru dezvoltarea proiectelor din Republica Moldova și stimularea economiei țării. Sprijinul UE privind garanția parțial plafonată la nivel de portofoliu va contribui, de asemenea, la finanțarea IMM-urilor din țară. Integrarea europeană este o prioritate pe agenda țării, iar maib este încântată să contribuie activ la acest parcurs. Pe lângă credite, maib oferă clienților săi, persoane juridice, o soluție de Internet Banking de top, o rețea de HUB-uri dedicate businessului, cu manageri bine pregătiți, o linie telefonică dedicată și o gamă completă de servicii privind acceptarea plăților. Mulțumim încă o dată Uniunii Europene și BEI pentru acest parteneriat.”

Despre BEI Global

BEI Global este noua direcție specializată a Grupului BEI dedicată sporirii impactului parteneriatelor internaționale și a finanțării pentru dezvoltare în afara granițelor Uniunii Europene. Din momentul în care și-a început activitatea în Moldova în 2007, BEI a direcționat peste 1,29 miliarde de euro diverselor proiecte, susținând obiectivele de politică ale UE în mai multe sectoare, precum transport, energie, IMM-uri, agricultură și infrastructură municipală. BEI cooperează cu Moldova în cadrul Politicii Europene de Vecinătate și și-a intensificat recent sprijinul pentru a asista această țară în procesul de aderare la UE. În 2023 Banca a semnat împrumuturi în valoare totală de 120 de milioane de euro pentru a sprijini proiecte atât din sectorul public, cât și din cel privat.

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Republica Moldova, cu o cotă de 34.3% din depozite și 37.4% din credite din întregul sistem bancar la sfârșitul anului 2023. Maib este un creditor disciplinat, cu o rată NPL de 2.7% și este bine capitalizată, cu un CAR de 24.2% la 31 decembrie 2023. Banca are o importanță sistemică pentru țară, deservește aproape o treime din populație și este printre cei mai mari angajatori privați din Moldova, cu peste 2 400 de angajați. Din 2018, cel mai mare acționar al maib este un consorțiu, care include Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup lider în gestionarea activelor din statele baltice, și Horizon Capital, un fond de investiții privat axat pe piețele emergente.

      

*******
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.