logo

Maib a fost desemnată Cea mai digitală bancă din regiune de către EMEA Finance


https://www.ipn.md/index.php/ro/maib-a-fost-desemnata-cea-mai-digitala-banca-din-7542_1103708.html

Maib a fost distinsă cu două prestigioase premii din partea EMEA Finance: Cea mai bună bancă din Moldova 2023 și Cea mai digitală bancă din Europa Centrală și de Est (ECE) și CSI. Aceste premii subliniază angajamentul maib față de inovație și centrarea pe client în sectorul bancar, evidențiind realizările băncii în dezvoltarea digitală.

Modernizări centrate pe experiența clientului și axate pe digitalizare

Maib a reacționat proactiv la schimbarea continuă a preferințelor clienților, investind în dezvoltarea canalelor și a punctelor de contact cu clienții atât în online, cât și offline. În 2023 au fost implementate dezvoltări semnificative în aplicația de mobile banking maibank, inclusiv 100% digital onboarding, redesignul aplicației, implementarea a numeroase funcții noi și atractive. În același timp, maib a finalizat procesul de transformare a sucursalelor sale, modernizându-le și aliniindu-le la noul standard de imagine și model operațional.

Creșterea cotei de piață

Reflectând asupra performanței financiare în 2023, maib a prioritizat sprijinul clienților în detrimentul profiturilor pe termen scurt. Acest angajament a condus atât la creșterea cotei de piață, cât și la atragerea de noi clienți, soldându-se cu o cotă de piață a maib de 37,4% din toate creditele acordate de sectorul bancar din Moldova la sfârșitul anului 2023. În plus, de la începutul anului 2024, într-un mediu cu rate scăzute ale dobânzii și în condiții economice favorabile, maib este gata să valorifice oportunitățile de creștere și de sporire a competitivității în sectorul bancar din Moldova.

Giorgi Shagidze, Președintele maib, a menționat:

„Suntem extrem de onorați că eforturile noastre au fost apreciate de EMEA Finance și ne simțim privilegiați să deținem un premiu atât de prestigios, fiind numiți cea mai bună bancă digitală din ECE și CSI. Digitalizarea a fost esențială în remodelarea operațiunilor noastre, peste 55% din credite și 65% din depozite fiind în prezent acordate prin intermediul aplicației noastre mobile, maibank. Sunt mândru de abordarea prudentă și proactivă pe care am adoptat-o în 2023, acordând prioritate investițiilor în inițiative inovatoare și în funcțiile de gestionare a riscurilor, precum și prețuind relațiile pe termen lung dezvoltate cu clienții în detrimentul câștigurilor pe termen scurt. Această strategie ne-a permis să ne creștem cota de piață și ne-a făcut mai puternici. Cu o echipă dedicată și având susținerea și încrederea stakeholderilor noștri, maib va continua să fie lider în domeniul inovării și să creeze impact pozitiv.”

Despre EMEA Finance

EMEA Finance Magazine este o publicație de top dedicată știrilor, tendințelor și analizelor financiare din Europa, Orientul Mijlociu și Africa. Axată pe sectorul bancar, investiții, piețe de capital și finanțe corporative, EMEA Finance publică articole, interviuri și comentarii bine argumentate ale experților din industrie și lideri de opinie. Revista oferă informații valoroase despre evoluțiile economice regionale, schimbările de reglementare și oportunitățile de pe piețele emergente, fiind o sursă de încredere de informații pentru profesioniștii și factorii de decizie din sectorul financiar din întreaga regiune EMEA.

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Republica Moldova, cu o cotă de 34.3% din depozite și 37.4% din credite din întregul sistem bancar la sfârșitul anului 2023. Maib este un creditor disciplinat, cu o rată NPL de 2.7% și este bine capitalizată, cu un CAR de 24.2% la 31 decembrie 2023. Banca are o importanță sistemică pentru țară, deservește aproape o treime din populație și este printre cei mai mari angajatori privați din Moldova, cu o forță de muncă de peste 2,400 de persoane. Din 2018, cel mai mare acționar al maib este un consorțiu, care include Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup lider în gestionarea activelor din statele baltice, și Horizon Capital, un fond de investiții privat axat pe piețele emergente.


*******
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.