logo

Maia Sandu: Ziua Culturii trebuie sărbătorită prin muncă, efort, talent, curaj și dăruire


https://www.ipn.md/index.php/ro/maia-sandu-ziua-culturii-trebuie-sarbatorita-prin-munca-efort-7967_1087172.html

„Ziua Națională a Culturii, Ziua nașterii lui Mihai Eminescu, este ziua pe care ar trebui să o sărbătorim, prin muncă, efort, talent, curaj și dăruire, întregul an. Nu există doar o zi a culturii, există cultura fiecărei zile, cultura fiecărui gest, a fiecărui gând, a fiecărui act și a fiecărui moment trăit. Cultura nu e numai spectacol, balet, ie sau colind; cultura e felul în care ne înțelegem pe noi înșine, felul în care îl înțelegem și îl acceptăm pe celălalt, felul în care vorbim și ne comportăm cu cei din jurul nostru, felul în care ne înțelegem potențialul și prezentăm această unicitate lumii întregi”. Declarația aparține președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, și se conține într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, transmite IPN.

Țările mici nu sunt în mod obligatoriu culturi mici. „Important e să apreciem moștenirea culturală pe care ne-au transmis-o părinții și bunicii noștri. Important e să ne apreciem talentele și bogăția spirituală nu doar atunci când acestea se manifestă în alte țări, ci din momentul în care vedem prima sămânță de talent în copiii și tinerii noștri. Fără cultură și educație nu există prosperitate. Nu există toleranță, empatie și coeziune socială”, a menționat șefa statului.

Cu prilejul Zilei Naționale a Culturii, marcată pe 15 ianuarie la Chișinău și la București, „în semn de apreciere pentru creatorii care rămân fideli artei în timpurile deloc simple de azi și pentru devotamentul lor față de profesie”, Maia Sandu a acordat mai multor oameni de cultură din Republica Moldova medalia „Mihai Eminescu” și diverse titluri onorifice. Pentru păstrarea și perpetuarea tradițiilor și culturii găgăuze, șefa statului a conferit titlul de „Colectiv Artistic Emerit” Ansamblului de cântece și dansuri populare „Diuz-Ava” din orașul Comrat.

La rândul său, într-un mesaj de felicitare lucrătorilor din domeniul culturii, cu ocazia Zilei Naționale a Culturii, ministrul culturii, Sergiu Prodan, a menționat că „sărbătoarea de astăzi reprezintă un act de recunoaștere a rolului culturii în edificarea unei societăți și ne oferă ocazia să cinstim creatorii. Cultura unui popor reprezintă simbolul identității sale și este o sursă inestimabilă pentru dezvoltarea societății, pentru consolidarea sentimentului demnității naționale”.

Ministrul a recunoscut că „astăzi, starea culturii în țara noastră, în mare parte ar putea fi determinată prin cuvântul – lipsuri”. „Lipsesc multe: un buget mai mare pentru instituțiile culturale, pentru salariile oamenilor care muncesc în domeniu, pentru producția cinematografică, pentru cărți, pentru proiecte culturale, pentru casele de cultură aflate în dificultate, multe dintre ele în paragină; pentru păstrarea și restaurarea patrimoniului, lipsesc cu desăvârșire specialiștii în administrația culturală. Din experiența celor șase luni în fruntea Ministerului Culturii, pot să vă spun cu certitudine, că deficitul oamenilor concurează cu deficitul banilor”, a remarcat Sergiu Prodan.

Republica Moldova traversează o perioadă grea din punct de vedere socio-economic, o perioadă în care toată omenirea se confruntă cu noi și noi crize, cauzate de pandemie, scumpirea utilităților și produselor de primă necesitate. „Și totuși, trebuie să înțelegem, că nu bunăstarea unei societăți dă naștere culturii, ci anume cultura societății poate da naștere bunăstării”, a specificat oficialul.