logo

Maia Sandu: Voi promova o politică externă bazată pe interesele Moldovei


https://www.ipn.md/index.php/ro/maia-sandu-voi-promova-o-politica-externa-bazata-pe-7965_1078044.html

Președintele ales, Maia Sandu, spune că se va ghida de interesul cetățenilor Moldovei și întotdeauna va promova o politică externă bazată pe interesele Moldovei, în relația cu Rusia sau alte țări. În calitatea sa de președinte, spune că are o agendă externă serioasă.

Este vorba despre deblocarea exporturilor și asigurarea bunelor condiții pentru conaționalii care lucrează în Rusia. „Sunt foarte mulți moldoveni care au ridicat întrebarea asigurării sociale, pentru că ei lucrează sau au lucrat în Rusia și sunt interesați dacă vor avea pensii. Sunt multe întrebări asupra cărora trebuie să lucrăm, și da, eu sunt gata să mă întâlnesc, să discut cu cei care pot să ajute să soluționăm aceste întrebări”, a declarat președintele ales. Maia Sandu a subliniat că va duce o politică externă activă și că va lucra ca Moldova să aibă relații bune și cu Rusia, și cu Uniunea Europeană.

Întrebată de un jurnalist de peste hotare cum va îmbina deschiderea spre UE, pe de o parte, și relațiile bune cu Federația Rusă, pe de altă parte, inclusiv în contextul recentelor declarații că Crimeea este teritoriu ucrainean, Maia Sandu a răspuns că Moldova respectă integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și are așteptări ca și alte state să respecte integritatea teritorială și suveranitatea Moldovei. „Noi suntem pe calea noastă de integrare în Uniunea Europeană. E ceea pentru ce optează majoritatea populației. Vrem nu doar să o spunem, vrem să o arătăm în practică ceea ce înseamnă a guverna țara conform standardelor UE. Vrem să aducem standardele UE în Republica Moldova. Vrem să avem salarii mari, ca în Uniunea Europeană, pensii mari. Vrem să avem oportunități de muncă, vrem să avem o calitate înaltă a sistemului de sănătate și educație. Este ceea ce avem de făcut și contăm pe sprijinul Uniunii Europene în implementarea acestor transformări. În același timp, vom munci pentru a avea relații bune cu Rusia. Evident, este un lucru care depinde de ambele părți. Ambele părți trebuie să își dorească acest lucru. Eu îmi doresc acest lucru. Asta le-am promis oamenilor și voi face tot ce pot ca să obțin acest rezultat”, a adăugat ea.

Maia Sandu susține că e bine și pentru UE, și pentru Federația Rusă ca Moldova să fie o țară stabilă și predictibilă, nu o țară care „este într-un areal cu risc înalt de corupție, unde sunt crize și alte multe lucruri proaste”.

Potrivit Maiei Sandu, majoritatea populației Republicii Moldova își dorește relații mai apropiate cu Uniunea Europeană, potrivit sondajelor de opinie. În același timp, majoritatea moldovenilor își doresc relații bune cu Federația Rusă. Acest lucru înseamnă, în opinia sa, că trebuie continuată calea europeană, ceea ce presupune derularea de reforme interne și pe asta planifică să se concentreze. Asta ar însemna o guvernare mai bună, lupta împotriva corupției, instituții de stat mai puternice și mai rezistente. Asta va aduce Moldova mai aproape de Uniunea Europeană.

„Construind aceste instituții, fortificând procesele democratice – e ceea ce ne va ajuta să obținem sprijinul european. Pentru că avem nevoie de sprijinul UE. În același timp, toate acestea vor face Moldova o țară mai stabilă și previzibilă. Și eu cred că o țară stabilă și previzibilă este bine și pentru UE, și pentru Federația Rusă. Vom încerca să avem o relație bună cu Rusia, avem o agendă, avem mulți oameni care muncesc acolo și e nevoie să lucrăm cu autoritățile ruse ca să le asigurăm oamenilor noștri condiții bune de muncă. Vrem să avem posibilitatea să exportăm în Rusia și nu vedem nicio disonanță între regimul de liber schimb pe care Moldova îl are cu UE și cel pe care îl are cu CSI și țările membre. Sperăm să convingem autoritățile ruse să elimine impedimentele pentru exporturile moldovenești în Rusia. Și, bineînțeles, Rusia este o parte importantă a dialogului pentru identificarea soluției diferendului transnistrean”, a adăugat președintele ales.

Cât privește relația cu Belarus, Maia Sandu a spus că veni cu o poziție oficială după inaugurare.