logo

Maia Sandu: Voi insista pe curățarea sistemului judecătoresc și al procuraturii de corupți


https://www.ipn.md/index.php/ro/maia-sandu-voi-insista-pe-curatarea-sistemului-judecatoresc-si-8008_1076652.html

Candidata Partidului Acțiune și Solidaritate la funcția de președinte, Maia Sandu, susține că va insista pe reforme serioase în justiție, pe curățarea sistemului judecătoresc și a sistemului procuraturii de oameni corupți și vulnerabili, care acoperă scheme de corupție. Politiciana afirmă că va veni din funcția de președinte cu inițiativa legislativă care va permite evaluarea judecătorilor și a procurorilor în funcție de proveniența averii și a deciziilor emise în ultimii ani, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, Maia Sandu a declarat că judecătorii și procurorii vor trebui să demonstreze că averea lor este câștigată legal, iar în caz contrar, să plece din sistem. Al doilea criteriu ține de deciziile pe care le-au dat în ultimii ani. În cazul în care se vor constata decizii ilegale și care au costat statul și cetățenii bani, vor pleca din sistem.

„Un președinte onest va numi în funcție un prim-ministru onest. Un președinte onest va numi în funcția de judecători doar oameni onești. Un președinte onest va numi și va susține doar oameni onești în toate instituțiile statului”, a menționat lidera PAS.

„Moldova are nevoie de un altfel de conducător. Republica Moldova are nevoie de conducători onești, curajoși, competenți, care țin la oameni, care vor și care pot rezolva problemele cu care se confruntă cetățenii. Avem nevoie de un președinte care să respecte cetățenii și cunoască problemele lor”, a notat Maia Sandu.

Candidata a declarat că oamenii își doresc locuri de muncă și familii unite aici, acasă. Or, multă lume a fost nevoită să plece peste hotare, pentru că nu au putut obține un salariu adecvat. În opinia sa, pentru a îmbunătăți lucrurile este necesară dezvoltarea economiei. Pentru a îmbunătăți condițiile de trai, politiciana propune implementarea conceptului „satul european”. Printre obiectivele anunțate se mai numără majorarea pensiei la peste două mii de lei, precum și apropierea de Uniunea Europeană.

În cursa prezidențială sunt înregistrați opt concurenți electorali: Renato Usatîi (Partidul Nostru), Andrei Năstase (Platforma DA), Tudor Deliu (PLDM), Igor Dodon (independent, susținut de PSRM), Violeta Ivanov (Partidul Șor), Maia Sandu (Partidul Acțiune și Solidaritate), Octavian Țîcu (Partidul Unității Naționale) și Dorin Chirtoacă (Blocul Electoral UNIREA).