logo

Maia Sandu: Vizita miniștrilor NB8 – semnal puternic de susținere a Moldovei


https://www.ipn.md/index.php/ro/maia-sandu-vizita-ministrilor-nb8-semnal-puternic-de-sustinere-7965_1096619.html

Vizita miniștrilor de externe ai țărilor din formatul Nord-Baltic 8 (NB8) la Chișinău este un semnal puternic de susținere a Republicii Moldova și a parcursului său european, declară președintele Maia Sandu.

„Suntem recunoscători fiecărei țări în parte pentru buna cooperare bilaterală, dar și în cadrul UE. Salutăm lansarea, de curând, a misiunii de parteneriat a UE pentru Republica Moldova, în contextul politicii comune de securitate și apărare, care ne va ajuta să consolidăm sectorul de securitate”, a declarat șefa statului, având  o întâlnire cu cei opt miniștri.

Președinta a apreciat decizia UE de a institui sancțiuni într-un timp record pentru cei care încearcă să destabilizeze situația în țară, transmite IPN.

Într-o altă întâlnire a celor opt oficiali cu prim-ministrul Dorin Recean, ultimul  a subliniat importanța suportului din partea fiecărui stat al formatului NB8 pentru avansarea agendei de reforme și modernizare a Republicii Moldova în beneficiul cetățenilor, prin asigurarea creșterii economice, combaterea corupției, reforma justiției și sporirea bunăstării populației. Șeful Guvernului a vorbit despre măsurile pe plan intern pentru asigurarea păcii, stabilității și securității cetățenilor.

„Alegerea clară, susținută de oameni, este integrarea în Uniunea Europeană. Înainte de toate însă trebuie să muncim pentru a face din țara noastră un stat modern, cu instituții puternice, cu justiție echitabilă și cu o societate rezilientă, astfel încât să ne apropiem de standardele europene, iar cetățenii noștri să se simtă acasă, oriunde în Europa. Vom avea nevoie de tot sprijinul prietenilor noștri europeni pentru transformarea accelerată a Republicii Moldova”, a adăugat premierul Dorin Recean.

Iar în cadrul întrevederii președintelui Parlamentului, Igor Grosu, cu miniștrii de externe din cele opt țări, președintele legislativului a apreciat susținerea pe care o oferă țările din NB8 Republicii Moldova, în procesul de integrare europeană. Președintele Parlamentului a vorbit despre angajamentele asumate de guvernare, printre care figurează reforma justiției, armonizarea legislației, precum și îmbunătățirea instituțiilor statului.

„Ne așteaptă o muncă grea, dar nu suntem primii care trecem prin acest proces, iar țările din formatul NB8 sunt un exemplu pentru noi. Această vizită, care vine la un an după ce președinții parlamentelor acestor țări au fost la Chișinău, este încă o dovadă că Republica Moldova are prieteni de nădejde în procesul nostru de integrare europeană”, a accentuat Igor Grosu.

Formatul Nord-Baltic 8 (NB8) este un format regional de cooperare care întrunește opt state: Lituania, Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Norvegia și Suedia. În arealul competențelor forului intră problemele regionale și internaționale de actualitate.