logo

Maia Sandu nu a promulgat legea care prevede majorarea salariilor judecătorilor CC


https://www.ipn.md/index.php/ro/maia-sandu-nu-a-promulgat-legea-care-prevede-majorarea-7965_1086443.html

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a restituit vineri Parlamentului, Legea cu privire la modificarea unor acte normative privind legislația bugetar-fiscală 2022, pe motiv că nu există avizul Guvernului la amendamentul cu privire la salarizarea angajaților Curții Constituționale, transmite IPN.

„Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a restituit astăzi Parlamentului Legea nr. 204 din 6 decembrie 2021 cu privire la modificarea unor acte normative privind legislația bugetar-fiscală 2022. Șefa statului a luat această decizie pe motiv că legea include un amendament, cu privire la salarizarea angajaților Curții Constituționale, pentru care nu există avizul pozitiv al Guvernului”, se arată într-o informație publicată de Președinție.

În urma unui amendament la proiectul politicii bugetar-fiscale, semnat de deputații PAS, Olesea Stamate, Veronica Roșca și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a fost aprobată o majorare semnificativă a salariilor judecătorilor Curții Constituționale, de la 44 de mii de lei la aproape 82 de mii. Totuși, amendamentul a fost votat fără a exista avizul Guvernului.

Deputații socialiști au declarat ulterior că vor cere Curții Constituționale controlul constituționalității amendamentului PAS. Potrivit PSRM, avizul Guvernului, este obligatoriu pentru inițiativele care prevăd cheltuieli bugetare. În opinia lor, a fost încălcat art. 131 p.4 din Constituție, care prevede că „propunerile legislative sau amendamentele care atrag majorarea sau reducerea veniturilor bugetare sau a împrumuturilor, precum și majorarea sau reducerea cheltuielilor bugetare, pot fi adoptate numai după ce sunt acceptate de Guvern”.