logo

Maia Sandu la Paris: Valorificarea eforturilor va permite restabilirea justiției


https://www.ipn.md/index.php/ro/maia-sandu-la-paris-valorificarea-eforturilor-va-permite-restabilirea-7965_1085745.html

Valorificarea eforturilor în combaterea corupției va permite Republicii Moldova să restabilească funcționarea justiției și să se axeze în continuare pe dezvoltarea potențialului țării. A declarat președintele Maia Sandu, în cadrul unei întrevederi cu omologul său francez, Emmanuel Macron, în cadrul vizitei pe care o efectuează delegația moldovenească la Paris, cu ocazia participării la Forumul Păcii, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Președinției, se menționează că Franța este un partener strategic important pentru Moldova și o țară prietenă care sprijină eforturile de curățare a statului și de dezvoltare a Republicii Moldova după model european. În cadrul întrevederii celor doi șefi de stat, au fost abordate mai multe subiecte ce vizează intensificarea relațiilor bilaterale. Președinții au discutat despre oportunitățile de cooperare cu Franța în domeniul infrastructurii, digitalizării, securității și eficienței energetice. „Ne bucurăm că Agenția franceză de dezvoltare (AfD) și-a început deja activitatea în țara noastră și că va finanța inclusiv proiecte de infrastructură locală, irigare și împădurire”, a declarat președintele Maia Sandu.

Într-un alt comunicat de presă, Președinția informează că șefa statului a discutat problema egalității de gen și problemele cu care se confruntă femeile în politică la panelului pe tema liderismului femeilor, din cadrul ceremoniei de deschidere a Forumului Păcii. „În pofida schimbărilor spre bine la acest capitol în Moldova, mai sunt multe de făcut pentru a reduce inechitățile sociale și economice din țara noastră”, a declarat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

În cadrul aceleiași vizite la Paris, șefa statului l-a întâlnit pe președintele Estoniei, Alar Karis, cu care a discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale în domeniul transformării digitale: e-servicii, e-comerț și digitalizarea sectorului public. La întâlnirea cu președintele Islandei, Guðni Jóhannesson, omologii au discutat despre extinderea cooperării comerciale dintre țări în plan bilateral și în contextul cooperării Moldovei cu statele EFTA. La finalul vizitei, președinta a participat la celebrarea aniversării a 75-a a UNESCO, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură. În discursul rostit, Maia Sandu a declarat că Moldova împărtășește valorile umaniste ale UNESCO și va continua colaborarea cu această organizație pentru promovarea inovării, digitalizării, educației și salvgardării patrimoniului nostru cultural.

Tot la Paris, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, a declarat că „Republica Moldova are nevoie de o diplomație economică activă, orientată spre atragerea investițiilor în economia națională”, în cadrul unei întâlniri cu Henri Poupart-Lafarge, președintele Consiliului de administrație și directorul general al grupului Alstom și Philippe Deleur, director pentru afaceri publice. Modernizarea căilor noastre ferate cu suportul Franței a fost și unul dintre subiectele centrale ale înțelegerilor convenite în timpul vizitei la Chișinău a șefului diplomației franceze Jean-Yves Le Drian.