logo

Maia Sandu își așteaptă contracandidatul la dezbateri duminică, fără moderatori


https://www.ipn.md/index.php/ro/maia-sandu-isi-asteapta-contracandidatul-la-dezbateri-duminica-fara-8013_1108366.html

Președinta Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat prezidențial, îl invită pe contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, la dezbateri electorale, fără moderator. Acestea ar urma să aibă loc duminică, la Palatul Republicii, transmite IPN.

„Domnule Stoianoglo, am vrut o dezbatere despre Moldova și soarta țării. Dumneavoastră ați transformat-o într-o dezbatere despre moderator. Nu asta așteaptă moldovenii. Oamenii vor să vadă planul meu și planul dumneavoastră pentru Moldova. Să scoatem moderatorul din discuție. Dumneavoastră sunteți contracandidatul, anume dumneavoastră trebuie să le vorbiți oamenilor”, menționează Maia Sandu într-un mesaj video, făcut public.

Candidata Partidului Acțiune și Solidaritate a spus că îl așteaptă pe Alexandr Stoianoglo, candidat al Partidului Socialiștilor, duminică, la ora 10.00, la Palatul Republicii. „Vom discuta în doi, fără moderator – eu vă voi adresa 10 întrebări și dumneavoastră îmi veți adresa 10 întrebări. Oamenii au înțelepciunea să decidă singuri ce fel de președinte își doresc. Nu vă fie frică”, a mai spus Maia Sandu.

După alegerile prezidențiale, cei doi concurenți electorali s-au invitat reciproc la dezbateri electorale. Mărul discordiei a fost moderatorul. Echipa lui Alexandr Stoianoglo l-a propus pe jurnalistul Gheorghe Gonța. Chiar dacă echipa PAS l-a acceptat, după criticile declanșate s-a răzgândit. Consiliul de Presă a emis o declarație în care menționează că alegerea lui Gheorghe Gonța ca moderator „este o lipsă de respect față de public, o legitimare a comportamentelor lipsite de integritate și o promovare a practicilor absolut neconforme cu jurnalismul profesionist și etic”. Consiliul amintește că Gheorghe Gonța a recunoscut, în repetate rânduri, în interviurile pe care le-a oferit, că a acceptat „bani în plic” de la politicieni.

Echipa Maiei Sandu a anunțat că acceptă dezbateri cu orice moderator, însă acesta trebuie agreat de Consiliu și coordonat cu contracandidatul. În replică, Alexandr Stoianoglo a insistat pe propunerea sa inițială ca la dezbateri să participe doi moderatori, Gheorghe Gonța și celălalt propus de echipa contracandidatei.

Adițional la mesajul Maiei Sandu, reprezentantul staffului electoral al candidatei, Adrian Băluțel, a comunicat că Maia Sandu a acceptat și invitația postului Moldova 1 și a Consiliului de Presă de a merge luni la dezbaterea organizată la televiziunea națională.