logo

Maia Sandu în raportul de 100 de zile: Scoatem țara din criză, din izolare și din corupție


https://www.ipn.md/index.php/ro/maia-sandu-in-raportul-de-100-de-zile-scoatem-7965_1080764.html

Președintele Maia Sandu și-a publicat raportul de activitate pentru 100 de zile, în care menționează că, deși atribuțiile președintelui sunt limitate, în trei luni a reușit să redeschidă și să intensifice cooperarea cu cei mai importanți parteneri internaționali și să obțină sprijin imens pentru Republica Moldova. De asemenea, s-a reușit, aducerea ajutorului financiar și umanitar semnificativ și generarea unui proces de curățare a instituțiilor statului de corupție, transmite IPN.

„Este nevoie de multă muncă și de eforturi conjugate din partea mai multor instituții pentru a realiza modernizarea Republicii Moldova – de un guvern stabil și profesionist, de o majoritate de deputați responsabili, de o procuratură funcțională, de instituții de drept eficiente și independente. Președinția a pornit pe această cale – a dezvoltării și a bunăstării”, a scris Maia Sandu.

Președintele susține că în această perioadă a venit cu soluții anticriză și a găsit sprijin în lupta cu pandemia. A pornit procesul de vaccinare și a obținut resurse financiare și donații pentru a ajuta sistemul de sănătate, agricultorii și economia. A început campania de vaccinare, datorită donației oferite în urma discuțiilor avute cu Președintele României, Klaus Iohannis. După discuțiile purtate cu conducerea companiei Pfizer, pe 19 martie în Moldova au ajuns alte 24 570 de doze de vaccin împotriva COVID-19, prin intermediul platformei COVAX. Maia Sandu mai spune că a reușit să reactiveze, cu sprijinul liderilor UE, Mecanismul de protecție civilă al UE, prin care s-au putut obține donații semnificative de echipamente medicale și de protecție pentru spitale și personal medical. S-a obținut ajutor umanitar din partea României pentru agricultorii care au suferit în urma secetei din 2020, constând din 6 000 de tone de motorină și a pornit creditarea dedicată a producătorilor agricoli de către unele bănci, în urma discuțiilor organizate pe platforma prezidențială cu reprezentanții sistemului bancar și ai agricultorilor din Moldova.

O altă acțiune punctată de Maia Sandu este scoaterea Moldovei din izolare internațională și faptul că a început restabilirea relațiilor cu partenerii externi ai Moldovei. Aici sunt menționate vizitele sale la Kiev, unde s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, la Paris, dar și vizita la Bruxelles, unde a discutat cu conducătorii instituțiilor-cheie ale Uniunii Europene. Aici este menționată și vizita în Republica Moldova a președintelui României, Klaus Iohannis, în cadrul căreia a fost semnată o Declarație comună care a pus bazele unei cooperări mai strânse între cele două țări, precum și vizita la Chișinău a președintelui Consiliului European, Charles Michel.

De asemenea, Maia Sandu spune că a inițiat procese ireversibile de curățare a instituțiilor și acțiuni pentru asigurarea unei justiții independente, solicitând Parlamentului reexaminarea Legii nr. 204 din 26 noiembrie 2020 și completarea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 cu elemente-cheie ce ar asigura o reformă reală a justiției.

Șefa statului a sesizat Procuratura Generală în privința înțelegerilor de cartel pe piața de carburanți, solicitând investigarea cazului și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

Pe 29 martie a sesizat Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor constituționale de dizolvare a Parlamentului. A discutat cu partenerii internaționali în vederea colaborării cu Procuratura Generală pentru investigarea crimelor financiare și întoarcerea banilor în țară, dar și a redus cheltuielile curente ale instituției prezidențiale cu cel puțin 20% și planul de achiziții cu 2,2 milioane de lei.

Maia Sandu a fost învestită în funcția de președinte al Republicii Moldova la 24 decembrie 2020.