logo

Maia Sandu în plenara APCE: Vrem ca cetățenii să trăiască în Moldova nu pentru că trebuie, ci pentru că vor


https://www.ipn.md/index.php/ro/maia-sandu-in-plenara-apce-vrem-ca-cetatenii-sa-7965_1081117.html

Moldoveni de diferite vârste, cu diferite preferințe politice s-au solidarizat ca o națiune unită pentru a cere transformări interne cuprinzătoare, și anume o luptă serioasă împotriva corupției, reforma justiției și un guvern curat care lucrează pentru oameni. „Voi ați generat impulsul pentru reforme și acest impuls trebuie susținut de acțiuni reale. Cuvintele și promisiunile, documentele frumoase de care au avut parte deseori moldovenii nu sunt suficiente”. Cu acest mesaj a venit președintele Maia Sandu, în discursul său din plenara Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), transmite IPN.

Potrivit Maiei Sandu, în pofida reformelor prelungite, în pofida adoptării unei legislații tot mai sofisticate, multe dintre instituțiile din Moldova rămân vulnerabile în fața unor influențe nefaste și susceptibile la abuz. Instituțiile statului sunt, de prea multe ori, incapabile să ofere servicii publice esențiale. Economia suferă din cauza monopolurilor. Unii cetățeni pierd încrederea în ziua de mâine și aleg să plece din țară în căutarea unui viitor mai bun.

„Oamenii au votat pentru o schimbare serioasă. Dar ce anume înseamnă schimbarea pentru moldoveni? Înseamnă că moldovenii vor justiție. Vrem standarde de viață mai bune, acces la servicii de sănătate și educație de calitate, infrastructură mai bună. Vrem o țară cu o economie reală, unde investițiile străine și cele interne sunt în siguranță, unde există locuri de muncă pentru toți. Vrem ca cetățenii noștri să aleagă să se întoarcă și să trăiască în Moldova - nu pentru că trebuie, ci pentru că vor”, a spus Maia Sandu.

Prima prioritate, spune președintele, este oprirea corupției generalizată. Provocarea de bază în Moldova acum este crearea unui stat democratic și funcțional, unde fiecare știe că este răsplătit pentru munca depusă atât la nivel personal, cât și pentru bunăstarea tuturor. Pentru asta trebuie să existe un sentiment comun al direcției în ce privește lupta anticorupție în Președinție, Parlament și Guvern.

Maia Sandu susține că alegerile parlamentare anticipate care vor avea loc în curând în Moldova vor deschide posibilitatea schimbării personajelor politice care conduc țara și vor oferi o șansă unică de a urma o agendă de reforme serioase, de a păși din nou pe calea spre democrație și de a restabili încrederea dintre oameni și stat.

„În al doilea rând, trebuie să facem îmbunătățiri în sectorul justiției. Este fundamentul necesar pentru a crește investițiile în economia Moldovei, locale și internaționale, și pentru a consolida eficiența sectorului public”. În al treilea rând, potrivit președintei, un stat mai puțin corupt și cu un sistem judecătoresc imparțial, independent va crea o temelie puternică pentru o economie funcțională și pentru creștere economică. Acest lucru va genera, la rândul său, venituri la buget pentru reconstrucția infrastructurii distruse în Moldova.

Potrivit Maiei Sandu, chiar dacă neîncrederea este un fenomen global acum, agravat de pandemie și de interpretări concurente, cheia pentru restabilirea coeziunii în societate este în Moldova. Prin lupta împotriva corupției, reforma justiției, instituirea unui simț al responsabilității în sectorul public și investițiile în sănătate, educație și protecție socială pot fi reconectate instituțiile moldovenești la cetățeni.

„Înțeleg că există o doză de oboseală în Europa față de transformările democratice prea lungi. Cetățenii noștri, la fel, au obosit să tot audă despre reformele care nu se mai sfârșesc și tentativele eșuate de a face viața mai bună pentru toți. Transformările autentice necesită o puternică voință politică. Și această voință politică pentru reformă este prezentă astăzi în Moldova”, a adăugat Maia Sandu.

Președintele Maia Sandu s-a aflat într-o vizită oficială la Consiliul Europei (CoE), Strasbourg pe 19 aprilie.