logo

Maia Sandu: Ignorarea dezbaterilor e un lucru inacceptabil într-o democrație


https://www.ipn.md/index.php/ro/maia-sandu-ignorarea-dezbaterilor-e-un-lucru-inacceptabil-intr-8008_1077127.html

„Din păcate, Igor Dodon, după patru ani de mandat, la ieșirea din această funcție refuză să vină și să vorbească cu cetățenii, refuză să vină să răspundă la întrebări importante”. Declarația aparține candidatei Partidului Acțiune și Solidaritate la funcția de președinte, Maia Sandu, după ce Igor Dodon, care pretinde la un nou mandat prezidențial, nu a dat curs invitației sale la dezbateri publice, transmite IPN.

Maia Sandu a declarat că și-a dorit o dezbatere pe teme economice, pentru că economia înseamnă bunăstare, locuri de muncă, salarii bune, pensii mai mari etc. Or, potrivit ei, Igor Dodon a ales să tipărească un raport pe hârtie scumpă, din banii publici. „Cu ce s-a ocupat președinția în ultimii patru ani? Ce a făcut Igor Dodon patru ani pentru a contribui la atragerea investițiilor, deschiderea mai multor companii, îmbunătățirea mediului de afaceri, rezolvarea problemelor antreprenorilor, crearea locurilor de muncă, îmbunătățirea accesului la surse de finanțare, protejarea antreprenorilor, promovarea exporturilor?”, se întreabă Maia Sandu,

Candidata a spus că a vrut să-și întrebe contracandidatul de ce în toți acești ani nu a făcut nicio vizită în țări de unde vin investiții serioase în Republica Moldova, cum ar fi Italia, Germania, România, Marea Britanie, Polonia, Franța, SUA. „Aș fi vrut să-l întreb ce a făcut atunci când sectorul privat, multe întreprinderi erau atacate de grupări criminale, când erau preluate afaceri, când oamenii de afaceri erau sufocați de instituțiile statului, de controale abuzive. Acestea sunt întrebările pe care aș fi vrut să le pun astăzi. Și să-l întreb dacă a urmărit cum au crescut prețurile în Republica Moldova și dacă înțelege ce înseamnă prețuri mari într-o țară cu oameni săraci”, a menționat candidata PAS.

Potrivit ei, la toate aceste întrebări, nu a găsit răspunsuri în raportul tipărit de Igor Dodon. „La aceste întrebări el nu răspunde când merge cu un cortegiu de automobile scumpe cu girofar prin satele din Moldova. La aceste întrebări Igor Dodon a refuzat să răspundă în fața cetățenilor prin ignorarea dezbaterilor, un lucru inacceptabil într-o democrație”, a mai spus Maia Sandu.

În opinia sa, situația din Republica Moldova este foarte gravă și este necesar să fie întreprinse  măsuri urgente pentru redresarea situației. Potrivit ei, sunt două lucruri importante care trebuie făcute: trebuie oprită corupția și trebuie pornită economia. „Oameni buni, pe 1 noiembrie puterea este în mâinile noastre. Pe 1 noiembrie putem corecta lucrurile. Știu că unii dintre dumneavoastră sunt dezamăgiți, vă întrebați dacă Moldova mai poate fi pusă pe calea cea dreaptă. Noi vă spunem că se poate, dar pentru aceasta este important să mergeți la vot. Pe 1 noiembrie, mergem la vot. E vremea oamenilor buni”, a mai spus Maia Sandu.

Igor Dodon a spus, în repetate rânduri, că, cel puțin înaintea primului tur de scrutin, nu va participa la dezbateri electorale, preferând să se concentreze pe întâlniri cu alegătorii în teritoriu.

La alegerile din 1 noiembrie participă opt concurenți electorali: Renato Usatîi (Partidul Nostru), Andrei Năstase (Platforma DA), Tudor Deliu (PLDM), Igor Dodon (independent), Vioteta Ivanov (Partidul Șor), Maia Sandu (PAS), Octavian Tîcu (PUN) și Dorin Chirtoacă (Blocul electoral UNIREA).