logo

Maia Sandu despre vizita la CSM: Nu este o imixtiune


https://www.ipn.md/index.php/ro/maia-sandu-despre-vizita-la-csm-nu-este-o-7965_1081944.html

Președinta Maia Sandu respinge ideea că prezența sa la ședința Consiliului Superior al Magistraturii din 27 mai ar reprezenta o imixtiune în treburile justiției. Potrivit șefei statului, ea a mers să se vadă cu magistrații pentru le transmite personal mesajul că fenomentul corupției din sistem reprezintă un pericol la securitatea statului.

„Nu a fost o ședință a CSM, a fost o solicitare din partea mea de a ne întâlni. Eu am mers acolo ca să trasmit niște mesaje foarte clare și serioase, pornind de la analiza pe care o fac de luni de zile, având acum acces la mult mai multe informații. E nevoie de o majoritate de oameni cinstiți în Parlament, pentru că reforma justiției trebuie votată în Parlament. Dar până ajungem acolo, astăzi se dau decizii care dăunează major statului, sunt riscuri pentru sectoare întregi, cum ar fi cel al asigurărilor”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Președinta Sandu a insistat că nici prezența consilierei sale pe probleme de justiție la ședința CSM nu a fost o încălcare a legislației, asta deși Olesea Stamate candidează la funcția de deputat pe lista PAS. „Olesea Stamate este consilierul meu pe justiție și era firesc să fie cu mine la acea ședință. Ea nu a degrevat din funcție. Dacă la un moment dat va decide să degreveze din funcție, o va face. Nu există nicio ilegalitate”, a spus Maia Sandu.

Președinta Sandu a adăugat că vizita la CSM nu are tentă politică și nu poate fi folosită în calitate de capital politic pentru un concurent electoral. „Ceea ce am făcut eu la CSM nu a fost pentru un partid politic, pentru PAS sau pentru alt candidat. Asta este îngrijorarea majoră a cetățenilor și este un risc major pentru țară. Nu trebuie să fugim de la necesitatea reformării justiției și să vorbim de elemente auxiliare ”, a mai spus Maia Sandu.

Ieri, 27 mai, președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii. În timpul discuțiilor, șefa statului a menționat că va insista pe evaluarea externă a judecătorilor ca instrument de curățare a sistemului.