Legea cu privire la ONG-uri despre care premierul Ion Chicu a anunțat acum câteva zile că nu poate fi votată în redacția actuală nu reprezintă pericol pentru Republica Moldova. În opinia președintei Partidului Acțiune și Solidaritate Maia Sandu, în legea respectivă nu se regăsesc formulări care ar fi împotriva intereselor țării, notează IPN.
„E cu totul de neînțeles de ce prim-ministrul acum formulează asemenea întrebări față de o lege care este necesară într-o țară democratică și evident că Uniunea Europeană nu ar insista niciodată pe niște formulări sau o lege care să vină împotriva intereselor țării sau împotriva proceselor democratice”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la postul de televiziune TVR Moldova.
Maia Sandu consideră că atitudinea premierul este una lipsită de respect atât în raport cu instituțiile europene, cât și față de cetățenii țării. „Noi avem ONG-uri în țară respectate care s-au dat cu părerea. Au avut loc mai multe discuții și mi se pare total iresponsabil în situația în care nu ai bani, oamenii nu au efectiv ce să mănânce și statul spune că nu are de unde să le dea bani, dar refuză să ia niște bani care sunt acolo de la Uniunea Europeană pentru că are nu știu ce pretenții la legea cu privire la organizațiile nonguvernamentale. Este o atitudine lipsită de responsabilitate și lipsită de respect față de oameni și de partenerii europeni”, a adăugat Maia Sandu.
Președinta PAS menționează că legea respectivă nu necesită modificări și își exprimă speranța că Parlamentul o va vota. „Ea poate fi aprobată și sperăm să fie aprobată pentru că dincolo de Ion Chicu sunt și alți oameni în Parlament care înțeleg că țara are nevoie de acești bani și vor vota pentru această lege și pentru legea care ține de introducerea sancțiunilor pentru spălarea banilor și combaterea terorismului, dar și legea care vine să anuleze vânzarea cetățeniei contra banilor”.
Pe lângă condiționaltățile existente, Maia Sandu afirmă că Parlamentul trebuie să-și asume angajamentul că va lansa un proces prin care vor fi selectate câteva companii care vor face un audit la Consiliul Audiovizualului și la Consiliul Concurenței. „Noi am discutat pe larg despre problemele cu aceste două autorități și acum Uniunea Europeană spune că va veni o companie, două, și să facă un audit, o evaluare a activității acestor două consilii pentru ca să avem probe despre calitatea deciziilor și activității acestor două consilii”.
Autoritățile moldovenești trebuie să întreprindă acțiunile necesare pentru îndeplinirea unor condiții pentru ca să poată accesa cea de-a doua tranșă de 30 de milioane euro din asistența macrofinanciară prevăzută în memorandumul semnat încă în 2017. În condițiile în care autoritățile ar putea să nu reușească să acceseze și a treia tranșă de 40 de milioane de euro din același memorandum, care expiră în luna iulie, Uniunea Europeană anunță că este gata să acorde susținere și în continuare. Însă, Guvernul nu a depus deocamdată o solicitare pentru un nou program de asistență macrofinanciară.