logo

Maia Sandu: Chișinăul nu împiedică tranzitul gazului rusesc pe malul stâng


https://www.ipn.md/index.php/ro/maia-sandu-chisinaul-nu-impiedica-tranzitul-gazului-rusesc-pe-7965_1110826.html

Criza energetică din regiunea transnistreană este provocată de decizia concernului rus Gazprom de a nu livra gaze naturale pe malul stâng, în pofida obligațiilor contractuale. Scopul acestei crize umanitare provocată de Kremlin pe malul stâng al Nistrului este generarea unei crize politice pe malul drept și escaladarea situației. Declarațiile aparțin președintei Maia Sandu și au fost făcute după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Șefa statului a mai spus că autoritățile de la Chișinău au venit cu soluții pentru Tiraspol, însă administrația transnistreană a refuzat ofertele, transmite IPN.

Maia Sandu a menționat că, din 1 ianuarie, în regiune nu mai sunt livrate gaze naturale, fapt care a provocat o criză umanitară pe malul stâng. „Avem oameni care nu au căldură, care nu au electricitate sau apă, câteva ore pe zi. Este o situație extrem de complicată pentru acești oameni”, a notat președinta.

Potrivit Maiei Sandu, Chișinăul nu împiedică tranzitul de gaze rusești pe teritoriul său, lucru comunicat încă din toamnă Gazpromului. „De asemenea, vreau să repet, malul drept nu are datorii față de Gazprom, așa cum în mod fals insinuează partea rusă și încearcă să justifice această decizie de a nu furniza gaze pe malul stâng. Nu există datorii. Avem un audit internațional, care confirmă acest lucru”, a declarat șefa statului.

De asemenea, președinta spune că autoritățile de la Chișinăul s-au adresat, încă în luna noiembrie, Tiraspolului pentru a discuta situația și pentru a elabora soluții pentru această criză. Răspunsul Tiraspolului a fost negativ. În mod constant, administrația transnistreană a refuzat elaborarea acestor soluții și potențialul ajutor umanitar din partea Chișinăului și a partenerilor de dezvoltare.

„Guvernul s-a oferit să cumpere gaz pentru malul stâng. De asemenea, cu partenerii din Ucraina s-a discutat despre posibilitatea de a livra cărbune pentru producerea energiei electrice pentru malul stâng. Toate aceste oferte au rămas fără răspuns”, a precizat președinta.

Maia Sandu a insistat că scopul acestei crize umanitare provocate de Kremlin pe malul stâng este generarea unei crize politice pe malul drept și escaladarea situației. Federația Rusă, în ultimii ani, a întreprins mai multe acțiuni și încercări de a destabiliza situația de pe malul drept, implicând regiunea transnistreană.