logo

Maia Sandu cheamă oamenii să protesteze împotriva inițiativei PSRM care vizează SIS-ul


https://www.ipn.md/index.php/ro/maia-sandu-cheama-oamenii-sa-protesteze-impotriva-initiativei-psrm-7965_1078108.html

Președintele ales, Maia Sandu, cheamă oamenii să oprească „majoritatea oligarhică Dodon-Șor din tentativa de uzurpare a puterii și să declanșeze cât mai curând alegeri parlamentare anticipate”, în cadrul unui protest care va avea loc joi, 3 decembrie, începând cu ora 10.00, în fața Parlamentului. Ea a îndemnat participanții să poarte măști și să păstreze distanța fizică, transmite IPN.

„Regimul lui Dodon merge pe urmele lui Plahotniuc și încearcă să ne fure voturile, ei încearcă să anuleze în mod abuziv votul popular din 15 noiembrie. Proiectul de lege cu care a venit astăzi în parlament majoritatea PSRM-Șor, prin care Serviciul de Informații și Securitate este scos din subordinea președintelui, este un abuz anti-democratic pus la cale de persoana care a pierdut alegerile și încrederea poporului”, a declarat Maia Sandu, într-un briefing de presă.

Potrivit Maiei Sandu, proiectul de lege este o tentativă de uzurpare a puterii în stat, prin care se încearcă ținerea în captivitate politică a unei instituții esențiale pentru lupta împotriva corupției și a riscurilor pentru securitatea statului, iar pe altă parte se anulează rezultatele votului dat de popor.

Deputații Partidului Socialiștilor vin cu inițiativa ca Serviciul de Informații și Securitate să revină în subordinea Parlamentului, după ce, în 2019, instituția a fost trecută în subordinea președintelui țării. Autorii motivează prin faptul că Republica Moldova este o țară parlamentară, fiind necesară „consolidarea controlului parlamentar asupra sistemului național de securitate”. Potrivit proiectului propus, activitatea SIS trece sub control legislativ, iar directorul va fi numit în funcție de Parlament, pe un termen de cinci ani.