logo

Maia Sandu: Au fost încercări de fraudare a alegerilor din parte unor concurenți electorali


https://www.ipn.md/index.php/ro/maia-sandu-au-fost-incercari-de-fraudare-a-alegerilor-8008_1077300.html

Candidata Partidului Acțiune și Solidaritate la Președinție, Maia Sandu, susține că a văzut mai multe încercări de fraudare a alegerilor din parte unor concurenți electorali. Acțiunile, potrivit ei, s-au manifestat prin transport organizat la votare, plăți pentru vot sau anumite acțiuni de dezbinare și provocare, transmite IPN.

Într-un briefing de presă susținut după închiderea secțiilor de votare, Maia Sandu, a spus că s-au depus circa 300 de sesizări la inspectoratele de Poliție raionale în legătură cu transportarea organizată a alegătorilor transnistreni la urne, și nu doar. Legat de coruperea alegătorilor pentru exprimarea votului pentru anumit candidat, a fost sesizată Procuratura Anticorupție.

Lidera PAS a menționat și administrarea defectuoasă a procesului electoral de mai multe birouri electorale. Potrivit candidatei, cel mai probabil intenționat, în mai multe raioane și la Chișinău a fost schimbat locul unde oamenii votează. Problema a fost semnalată la consiliile electorale de circumscripție și la CEC. A fost sesizată și utilizarea resurselor administrative, cu implicarea pădurarilor, personalului cu funcție de conducere din penitenciare sau personalului din anumite centre de plasament temporar pentru persoanele cu dizabilități.

„Noi prețuim fiecare vot și vom rămâne până la finalul acestui proces în secțiile de vot, așa ca să protejăm toate voturile, iar toate încălcările pe care le-am depistat, pentru care avem probe, fotografii și video, le vom sesiza și vom cere autorităților să ia măsuri cu cei care au încercat astăzi să fure votul cetățenilor”, a adăugat Maia Sandu.

Candidata PAS a mulțumit tuturor care au mers la vot, peste 1,2 milioane de oameni. A mulțumit oamenilor din diasporă care, în număr de peste 140 de mii, au ieșit la vot, celor care au lucrat în secțiile de votare și și-au făcut treaba în condiții dificile, precum și voluntarilor care au protejat votul cetățenilor.