MAIA încheie procesul de implementare a programului de reglementări tehnice pentru trei ani
https://www.ipn.md/index.php/ro/maia-incheie-procesul-de-implementare-a-programului-de-reglementari-tehnice-7966_972764.html
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) a elaborat 45 din cele 61 de reglementări tehnice prevăzute în Programul naţional al reglementărilor tehnice pe trei ani pentru acest minister. Programul la final de implementare. Aceste reglementări stabilesc cerinţe minime de calitate la producerea, păstrarea, ambalarea şi comercializarea mărfurilor agroalimentare, a declarat într-un interviu şeful Direcţiei juridice şi armonizare a legislaţiei, Mihai Butucel, citat de Info-Prim Neo.
El a comunicat că altele 16 reglementări se află la o etapă avansată de elaborare. „Reglementările tehnice sunt necesare pentru stabilirea unui minimum de cerinţe, care garantează securitatea produsului. Respectarea reglementărilor este obligatorie pentru toţi producătorii”, a precizat Butucel.
Potrivit oficialului MAIA, la elaborarea reglementărilor tehnice sunt atrase diferite categorii de producători şi asociaţii. Procesul este unui îndelungat şi prevede neapărat consultarea reglementărilor cu diverşi participanţi la piaţa produselor agroalimentare.
„Intrarea în vigoare a reglementărilor promovate deja prin hotărâri de guvern se prevede în termen de jumătate sau, în unele cazuri, chiar un an de zile, astfel ca producătorii să reuşească a-şi reutila întreprinderile şi liniile de producţie”, a subliniat Butucel. „ Reglementările vor influenţa creşterea exportului de producţie agroalimentară pe piaţa ţărilor UE şi vor permite să evităm problemele care ar putea apărea”, a spus şeful Direcţiei juridice şi armonizare a legislaţiei MAIA.
Vitalie Cărăuş, şeful Secţiei armonizarea legislaţiei veterinare la acelaşi minister, a menţionat că au fost elaborate şi promovate prin executiv majoritatea reglementărilor tehnice şi normelor sanitare pentru produsele de origine animală, recomandate de misiunile Comisiei Europene, care au vizitat în ultimii doi ani Moldova pentru ca RM să obţină statut de ţară terţă la exportul produselor de origine animală pe piaţa ţărilor UE. Chiar în ultima şedinţă de guvern a fost aprobată Norma sanitar-veterinară privind igiena şi conţinutul substanţelor nedorite în nutreţuri.
Concomitent are loc armonizarea procedurilor naţionale de determinare a calităţii şi conformităţii producţiei de origine animală la cele aplicate în UE. În afară de laboratorul de la Chişinău se construiesc şi se reutilează în cadrul proiectului BM „Ameliorarea competitivităţii în RM” laboratoare de determinare a conformităţii şi calităţii producţiei de origine animală la Cahul şi Drochia. „Sperăm că în câteva luni şi întreprinderile producătoare vor încheia procesul reutilărilor, ceea ce va permite ca producerea, ambalarea şi păstrarea produselor de origine animală să corespundă standardelor europene”, a conchis Cărăuş.