logo

Maia Bănărescu: Respectarea drepturilor minorilor deținuți la Goian s-a înrăutățit


https://www.ipn.md/index.php/ro/maia-banarescu-respectarea-drepturilor-minorilor-detinuti-la-goian-s-7967_1081823.html

Situația privind respectarea drepturilor minorilor deținuți la Penitenciarul nr.10 de la Goian, raionul Dubăsari, s-a înrăutățit în perioada pandemiei COVID-19. Maia Bănărescu, avocatul poporului pentru drepturile copilului, a vizitat recent instituția penitenciară, în contextul Zilei Internaționale a Familiei, transmite IPN.

Copiii au invocat insuficiența alimentației și calitatea joasă a acesteia, calitatea proastă a apei, care are un miros neplăcut, lipsa unui meniu diversificat și adaptat la necesitățile de creștere și formare a copiilor, lipsa fructelor din meniul zilnic. Unii copii s-au plâns de reacții alergice la lactoză, fapt care este ignorat de administrația penitenciarului.

Totodată, s-au constatat probleme în realizarea dreptul la educație a minorilor-deținuți.  Copiii care au finalizat 9 clase nu-și pot continua studiile la liceu. Despre această lacună Maia Bănărescu a emis recomandări în rapoartele sale anterioare, care până în prezent au rămas nesoluționate. Copiii nu sunt asigurați cu rechizite școlare pentru desfășurarea  orelor și pregătirea temelor pentru acasă. Ei s-au plâns că pe parcursul anului de studii nu li s-a predat istoria, chiar dacă vor avea examen la această disciplină.

Unii copii nu sunt încadrați nici în procesul educativ, nici în cursurile de formare profesională. În penitenciar nu există echipament sportiv necesar pentru ocuparea acestora în timpul liber. Deținuții i-au comunicat ombudsmanului că și-ar dori să urmeze cursurile de lăcătuș-auto, mecanic-auto, sudor, care însă nu sunt în prezent organizate la penitenciar.

Nu este respectat nici dreptul la sănătate. Unii copii au spus că frecvent au dureri de cap, spate și dinți, dereglări ale somnului, dar nu sunt examinați de medicii de profil. Pentru orice problemă de sănătate li se oferă doar pastile pentru durere de cap. Solicitarea de a fi  transferați în cadrul instituției penitenciare nr. 16 de la Pruncul, pentru investigații și tratament, le este, de regulă,  refuzată sau ignorată. Totodată, copiii au spus că nu sunt informați asupra problemei de sănătate pe care o au și tratamentul pe care urmează să-l primească. O situație dificilă se atestă în raport cu copiii cu tulburări mentale. În perioada pandemică,  se încalcă prevederile privind informarea părințiilor despre problemele de sănătate a copiilor, a constatat Maia Bănărescu.

Copiii s-au plâns și de condițiile de detenție, menționând că saltele, pernele sunt murdare, deteriorate și urât mirositoare, fiind raportate cazuri de infecții. O altă problemă enunțată este faptul că minorii nu primesc necesarul pentru igiena personală (săpun, pastă și periuța de dinți, detergent, șampon etc.), produsele de igienă personală  fiindu-le oferite doar o dată la jumătate de an. Ombudsmanul copilului a mai constatat că minorii în detenție nu au suficiente haine și încălțăminte, acestea  sunt uzate și nu corespund anotimpului și condițiilor climaterice.

Ombudsmanul copilului a atestat și impedimente privitor la realizarea dreptului la familie a minorilor. Unii deținuți au relatat că nu au posibilitatea să telefoneze acasă din cauza lipsei cartelei speciale pentru telefon, iar alții au declarat că scrisorile adresate familiilor lor nu au fost expediate, acest lucru având un impact semnificativ asupra  stării psiho-emoționale a copilului aflat în detenție.

În scopul realizării depline a dreptului de a comunica cu familia, avocatul poporului reiterează recomandările înaintate la începutul pandemiei de a mări numărul discuțiilor telefonice din contul vizitelor care nu se efectuează în această perioadă de criză pandemică. Până în prezent lipsește mecanismul de depunere a plângerilor, iar aceasta îi descurajează pe copii să denunțe cazurile de încălcare a drepturilor. 

Actualmente la Penitenciarul pentru minori de la Goian sunt deținuți 35 de copii.