logo

Mai mulți europarlamentari sprijină programul ECIPES


https://www.ipn.md/index.php/ro/mai-multi-europarlamentari-sprijina-programul-ecipes-7966_1072394.html

Deja 11 europarlamentari și-au manifestat susținerea pentru programul ECIPES, realizat de Iurie Calestru și Gabriel Mărgineanu, de la Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor. Programul prevede aplicarea unui concept similar celui din România „Rabla pentru electrocasnice”, dar și susținerea tinerilor și primăriilor din fondurile europene alocate Moldovei (2021-2022) prin Instrumentul european de vecinătate, transmite IPN.

Programul ECIPES prevede sprijin pentru tinerii de 18-35 de ani la lansarea afacerilor. Sprijinul constă în alocarea a cinci mii de euro pentru afacerile în domeniul serviciilor și 15 mii de euro pentru cele din domeniul producției, din care 12 mii de euro pentru achiziționarea de echipamente sau utilaje.

În cadrul programului, primăriile moldovenești care sunt înfrățite cu primăriile din UE și organizează cel puțin o activitate comună pe an, ar beneficia de asistență pentru a susține financiar un singur proiect de dezvoltare locală a cărui valoare totală nu depășește 20 de mii de euro, cu maximum 10 mii de euro sprijin financiar al UE.

O altă componentă a programului prevede implementarea unui concept similar celui din România „Rabla pentru electrocasnice”. Programul le oferă cetățenilor posibilitatea să schimbe un aparat de uz casnic vechi (frigider, televizor, mașină de spălat etc.) pe unul nou, la prezentarea unui voucher care îi este eliberat fiecărui beneficiar. Condiția este ca aparatul de uz casnic nou să aparțină unei clase energetice A++.

Programul a fost prezentat în premieră reprezentanților Delegației UE din Chișinău, în iunie 2019. Ulterior, a fost discutat în cadrul a 25 de întrevederi la Bruxelles, consultări cu eurodeputați, în Comitetul Regiunilor Europene, la  Ambasadele Ucrainei și Georgiei din Bruxelles etc.

Programul necesită finanțare europeană în valoare totală de circa 40 de milioane de euro, pentru doi ani. Pentru ca acest proiect să fie acceptat de UE, sunt necesare demersuri din partea parlamentarilor moldoveni, precizează Iurie Calestru, unul dintre autori.