logo

Mai multe licee din ţară au fost dotate cu echipamente de robotică


https://www.ipn.md/index.php/ro/mai-multe-licee-din-tara-au-fost-dotate-cu-echipamente-7967_1024770.html

Elevii din opt licee din ţară vor avea posibilitatea să înveţe să construiască şi să programeze roboţi în cadrul unor lecţii opţionale. Cele opt instituţii de învăţământ au primit marţi, 12 ianuarie, echipamente de robotică, donate în cadrul Programului Roboclub, implementat de USAID, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, transmite IPN.

Viceministrul în exerciţiu al educaţiei, Nadia Cristea, a declarat că acest proiect le va oferi copiilor noi oportunităţi de a-şi dezvolta creativitatea, gândirea critică şi capacitatea de inovare. Potrivit viceministrei, beneficiarii proiectului au fost selectaţi în urma unui concurs, la care au participat peste 80 de instituţii de învăţământ din ţară.

Într-un final, au fost selectate două licee din Chişinău, două de la Bălţi, câte un liceu din Soroca, Drochia, Cimişlia şi Anenii Noi. Acestea au primit câte şapte seturi de roboţi LEGO Mindstorms EV3, trei seturi de piese adiţionale şi licenţa software, necesară activităţior de instruire.

Directoarea Liceului „Vasile Alecsandri” din Bălţi, Elena Ungureanu, a spus că în cadrul cluburilor de roboţi, elevii îşi vor putea perfecţiona aptitudinile şi vor avea şanse mai mari la concursurile locale şi naţionale. „Rămânem în speranţa că elevii din liceul nostru se vor implica activ în activităţi de creativitate la nivel de municipiu, dar şi de republică, participând la olimpiade şi concursuri. Sper că li se vor forma nişte competenţe de creativitate, îndeosebi celor care sunt pasionaţi de robotică”, a menţionat directoarea liceului.

Managerul superior de proiecte al USAID Moldova, Sergiu Botezatu, a spus că prin acest proiect de robotică îşi propun să creeze o infrastructură în Republica Moldova, unde fiecare copil care doreşte să aibă posibilitatea de a-şi face o carieră în domeniul tehnologiilor informaţionale, indiferent de locul de trai al acestuia sau de posibilităţile financiare ale familiilor.

În prezent, proiectul Roboclub se desfăşoară în 9 instituţii de învăţământ şi la Centrul pentru Copii şi Tineret Artico.