Mai multe instituţii media din R.Moldova vor fi monitorizate zilnic de experţi naţionali şi internaţionali
https://www.ipn.md/index.php/ro/mai-multe-institutii-media-din-rmoldova-vor-fi-monitorizate-7967_966595.html
Pe parcursul a 15 luni, începând cu luna octombrie, mai multe instituţii media din R.Moldova vor fi monitorizate zilnic de către experţi naţionali şi internaţionali în scopul evaluării implicării acestora în combaterea corupţiei, dar şi în promovarea unei guvernări democratice, a transparenţei economice şi a responsabilităţii Guvernului în combaterea corupţiei. Proiectul a fost lansat miercuri, 26 septembrie, şi va fi realizat de Centrul Independent de Jurnalism (CIJ).
Potrivit directorului CIJ, Corina Cepoi, monitorizarea se va efectua în cadrul proiectului „Reflectarea fenomenului corupţiei în mass-media”, înscris în şirul de activităţi ale componentei Consolidarea Capacităţii de Monitorizare a Societăţii Civile din Moldova a Programului Preliminar de Ţară.
Scopul acestui Proiect este îmbunătăţirea calităţii jurnalismului de investigaţie, eficientizarea eforturilor de combatere a coruţiei în structurile guvernamentale şi neguvernamentale. În cadrul monitorizării va fi analizat modul în care mass-media reflectă fenomenul corupţiei şi acţiunile întreprinse întru combaterea acestui flagel. Jurnaliştii vor fi încurajaţi să
respecte standardele jurnalismului de calitate.
În lista propusă pentru monitorizare se înscriu posturile de televiziune Mooldova 1 şi NIT, posturile de radio Antena C şi Vocea Basarabiei, ziarele Timpul de dimineaţă, Jurnal de Chişinău, Ziarul de Gardă, Moldova Suverană, Nezavisimaia Moldova, etc. Operatorii care vor monitoriza presa, vor fi instruiţi de o echipă de experţi, spune Corina Cepoi.
Unul dintre experţi, Rastislav Kuzel, preşedintele Asociaţiei civile MEMO-98 din Slocacia, a declarat că, datorită jurnaliştilor, în Slovacia au fost eradicate mai multe cazuri de corupţie de rezonanţă. El speră că şi jurnaliştii moldoveni vor demonstra că nu sunt indiferenţi la cazurile de corupţie şi se vor implica în procesul de distrugere a acestui fenomen.
Programul Consolidarea Capacităţii de Monitorizare a Societăţii Civile din Moldova este finanţat de Guvernul SUA prin intermediul Corporaţiei Provocările Mileniului şi este administrat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Interaţională (USAID). Programul este implementat de Academia pentru Dezvoltare Educaţională (AED) cu susţinerea tehnică din partea Consiliului pentru Cercetări şi Schimburi Internaţionale (IREX). Bugetul proiectului administrat de CIJ este de 75 mii de dolari.