logo

Mai mult timp pentru implementarea proiectelor de dezvoltare regională


https://www.ipn.md/index.php/ro/mai-mult-timp-pentru-implementarea-proiectelor-de-dezvoltare-regionala-7966_1026293.html

Realizarea Documentului unic de program (DUP) pentru anii 2013 – 2015 a fost prelungită de Guvern cu un an, până 2016. Documentul unic de program include proiectele de dezvoltare regională, care urmează a fi implementate. Acestea sunt finanţate din Fondul naţional pentru dezvoltare regională, care constituie 1% din veniturile aprobate în bugetul de stat pe anul respectiv, transmite IPN.

În DUP pentru 2013 - 2015 a fost preconizată realizarea a 64 de proiecte de importanţă regională, ce ţin de aprovizionarea cu apă potabilă a populaţiei, construcţia unor tronsoane importante de drumuri, reabilitarea obiectivelor turistice, a parcurilor, precum şi edificarea unor infrastructuri menite să susţină dezvoltarea businessului la nivel de regiuni. Valoarea acestora a fost estimată la 1,25miliarde de lei. Din Fondul naţional pentru dezvoltare regională au fost alocate în această perioadă 556 de milioane de lei.

Din cauza condiţiilor economice nefavorabile, a insuficienţei surselor interne şi externe şi pentru a evita blocajele financiare generate de neplăţile în sectorul bugetar, în 2015 mijloacele alocate din buget Fondului naţional pentru dezvoltare regională au fost reduse cu 25%.

Din acest motiv, 17 proiecte incluse în DUP nu a fost implementate. Se speră, că extinderea cu un an a termenului de realizare a DUP va permite să fie implementate şi aceste 17 proiecte. Totodată, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor , precum şi Agenţiile de Dezvoltare Regională sunt în căutarea surselor interne şi externe pentru a fi utilizare în realizarea proiectelor.