logo

Mai mult de opt sute de medici participă la Congresul Național de Medicină Internă de la Chișinău


https://www.ipn.md/index.php/ro/mai-mult-de-opt-sute-de-medici-participa-la-7967_1107245.html

Mai mult de opt sute de profesioniști din domeniul medicinii participă la cel de-al IV-lea Congres Național de Medicină Internă, organizat la Chișinău de Societatea Medicilor Interniști din Republica Moldova, în comun cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Profesorul universitar și președintele Societății medicilor interniști din Moldova, Liliana Groppa, a precizat pentru IPN că evenimentul este menit să promoveze o abordare integrală care să răspundă nevoilor complexe ale pacienților prin colaborarea dintre specialiști.

Liliana Groppa, doctor habilitat în științe medicale, a declarat că maladiile organelor interne, incluzând afecțiunile cardiovasculare, reumatice, renale, hepatice, respiratorii, endocrine sunt provocări pentru sistemele de sănătate la nivel mondial. Congresul va explora modul în care aceste boli influențează societatea și va discuta strategii inovatoare de prevenire, de diagnostic și de tratament. Ediția din acest an se concentrează pe tema „Îmbunătățirea practicii clinice prin inovație și colaborareˮ, subliniind importanța adoptării noilor tehnologii și abordării interdisciplinare în îngrijirea pacienților.

Congresul are o semnificație importantă și pentru colaborarea cu România. La Chișinău au venit specialiști din Iași, București, Timișoara, Cluj.  Liliana Groppa a remarcat că este important să fie aplicate aceleași standarde și modalități de diagnostic și tratament al pacienților.

Profesorul universitar Cătălina Arsenescu Georgescu, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popaˮ din Iași, medic cardiolog și internist, a menționat că formarea unui tânăr nu poate să fie completă dacă nu pornește de la medicină internă. „Sunt o persoană care mă bucur că am avut ocazia să constat toată dinamica medicinii, pentru că s-a trecut de la o medicină clasică la o medicină modernă. Medicina modernă înseamnă medicina exploraționistă. Tineretul este atras de acest lucru și este normal să fie așa, dar în egală măsură tineretul trebuie să știe că nu poate să fie un medic complet dacă nu pornește de la medicina integrativă, medicina internă este o medicină integrativăˮ, a subliniat profesorul universitar.

Cătălina Arsenescu Georgescu a remarcat participarea mai multor tineri la congres, a medicilor din toate specialitățile.  Toate lucrurile noi care sunt dezbătute la eveniment asigură schimbul de informații între medicii de diverse generații, pentru a  învăța unii de la alții, dar și pentru a prezenta noutățile de ultima oră, ulterior ca toate aceste noutăți, strategiile moderne, să fie adaptate la tipologiile de pacienți.

Conferențiarul universitar la disciplina Pneumologie și alergologie la USMF, Stela Kulcițkaia, medic pediatru, a menționat că participă la Congres pentru a explora noutățile în medicina internă care, potrivit ei, include toate domeniile medicinii. A ales panelul de discuții dedicat actualităților în conduita pacienților cu boli cardiovasculare, precizând că au fost prezentate cele mai noi practici de diagnostic, cât și de tratament al bolilor.

Timp de două zile, pe 13 și 14 septembrie, la eveniment participă invitați de onoare de peste hotare, experți recunoscuți la nivel internațional din România, Ucraina, Statele Unite, Franța, Țările de Jos, Germania, Republica Cehă, care vor susține prelegeri despre inovațiile recente în domeniul medicinii interne. Programul congresului include sesiuni științifice, prezentări de cazuri clinice complexe și simpozioane dedicate celor mai importante arii ale specialității.