logo

Mai mult de jumătate din femeile țării nu au făcut niciodată un test Papanicolau, studiu


https://www.ipn.md/index.php/ro/mai-mult-de-jumatate-din-femeile-tarii-nu-au-facut-niciodata-un-test-papanicolau-7967_1045602.html

Aproximativ 60% din femeile cu vârsta de 25-61 de ani din Republica Moldova nu au făcut niciodată un test de screening cervical. Cele mai multe astfel de femei locuiesc în sudul țării și sunt din familii sărace. Datele se conțin într-un studiu național despre cunoștințele, atitudinile și practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin, lansat astăzi, 28 noiembrie, în cadrul unui eveniment public, transmite IPN.

Pentru a preveni cancerul de col uterin, femeile cu vârsta cuprinsă între 25-61 de ani trebuie să facă testul de screening cervical o dată la trei ani. În Republica Moldova testul se poate face gratuit, cu îndreptarea medicului de familie. Totuși, studiul arată că doar o pătrime din femeile de această vârstă cunosc despre posibilitatea realizării testului citologic în țară, iar dintre acestea mai puțin de jumătate știu că testul poate fi realizat gratuit. Și mai puține sunt femeile care știu că testul se face o dată la trei ani, astfel că multe dintre ele îl fac fie mai des, o dată pe an, fie mai rar, o dată la 4-5 ani.

76% dintre femeile care au făcut testul citologic l-au făcut la sugestia personalului medical și 22% – din inițiativă proprie. 18% dintre femei au declarat că s-au informat din mass-media. Întrebate despre barierele ce le-ar împiedica să efectueze testul de screening cervical, cele mai multe femei au invocat lipsa de timp, frica, dar și necunoașterea unde să se adreseze pentru a efectua testul. Totodată, majoritatea dintre ele ar prefera să fie invitate la test prin apel telefonic sau în cadrul unei vizite la medicul de familie.

Rita Columbia, reprezentanta UNFPA în Moldova, susține că evidențele internaționale demonstrează că aproape toate cazurile de cancer de col uterin pot fi prevenite, dacă există programe de screening cervical bine organizate. UNFPA va sprijini în continuare programul de screening cervical în Republica Moldova și a făcut un apel către toți partenerii de a se alătura acestor eforturi.

Studiul a fost realizat de compania Magenta Consulting sub egida Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu sprijinul Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în cadrul proiectului „Prevenirea cancerului de col uterin în Republica Moldova”. Eșantionul a cuprins 1226 de femei, incluzând și componenta de focus grupuri și interviuri aprofundate cu 51 de femei de 25-61 de ani, 40 de medici și 15 experți în sănătate publică.