Mai bine de jumătate dintre accidentele grave de muncă se produc din vina patronului sau din vină mixtă, Inspecţia Muncii
https://www.ipn.md/index.php/ro/mai-bine-de-jumatate-dintre-accidentele-grave-de-munca-se-produc-din-vina-patron-7966_973544.html
Mai bine de jumătate (55-60%) dintre accidentele grave de muncă, inclusiv cu sfârşit letal, se produc din vina patronului sau din vină mixtă, afirmă Dumitru Stăvilă, inspector general de stat al muncii.
Solicitat de Info-Prim Neo să comenteze declaraţiile vicepreşedintelui Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Oleg Budza, potrivit căruia „de multe ori, în verificarea unui caz de accident de muncă se ajunge la o înţelegere între Inspecţia Muncii şi angajator, Dumitru Stăvilă a spus că „la cercetarea accidentelor de muncă sunt în drept să participe, pe lângă inspectorul de muncă şi comisia formată de către angajator, şi reprezentanţii salariatului”.
„Inspecţia Muncii nu este ultimul organ care cercetează accidentele. Fiecare parte din cele implicate este în drept să atace procesul verbal privind cercetarea accidentului în temeiul legii contenciosului administrativ, dacă nu este de acord cu acesta”, a mai spus inspector general de stat al muncii. Potrivit lui, din 2006, trei angajaţi de la Inspecţia Muncii au fost concediaţi pentru corupţie.
Dumitru Stăvilă a mai spus că sunt rare cazurile când Procuratura sancţionează, porneşte urmărire penală şi trimite dosarele penale în judecată. De cele mai multe ori acestea se clasează pe motiv că nu întrunesc elementele componente ale unei infracţiuni.
Cele mai multe accidente de muncă se produc în domeniul construcţiilor, industriei prelucrătoare, agriculturii şi în domeniul transporturilor.
În 2008, Inspecţia Muncii a cercetat 45 de accidente de muncă cu sfârşit letal.