logo

MAEIE și Guvernul reacționează la decizia de a deschide 139 de secții de votare peste hotare


https://www.ipn.md/index.php/ro/maeie-si-guvernul-reactioneaza-la-decizia-de-a-deschide-8011_1082155.html

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene susține că a luat act de hotărârea Comisiei Electorale Centrale privind organizarea a 139 secții de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Conform atribuțiilor, MAEIE va dispune măsurile necesare pentru asigurarea dreptului constituțional la vot în condiții de siguranță, cu respectarea normelor sanitare și de ordine publică în țările de reședință, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă, MAEIE menționează că hotărârea adoptată în ședința extraordinară din 5 iunie de către Comisia Electorală Centrală, privind constituirea a 139 de secții de votare în străinătate, nu a fost avizată în prealabil de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Totodată, propunerea inițială de organizare a celor 191 de secții de votare în străinătate este rezultatul consultării de către ambasadele Republicii Moldova, a comunităților de cetățeni din afara țării, precum și discuțiilor MAEIE cu reprezentanții societății civile. De asemenea, ministerul de externe a examinat favorabil pe 4 iunie curent, demersul înaintat în aceeași zi de către Comisia Electorală Centrală privind constituirea a 162 de secții de votare.

La același subiect, într-un comunicat de presă, Guvernul a remarcat că va face tot posibilul pentru acoperirea financiară a bunei organizări a scrutinului electoral din 11 iulie, atât în țară, cât și peste hotare. Mai mult, Guvernul nu a dat niciun indiciu că nu ar avea capacitatea să acopere cheltuielile pentru deschiderea secțiilor de votare din străinătate, în cazul în care numărul acestora ar fi fost mai mare.

„Suntem nedumeriți că CEC nu a luat în considerație recomandările colegilor noștri din cadrul misiunilor diplomatice care se vor afla în situația să gestioneze procesul de vot, în mod special în țările în care mulți concetățeni de-ai noștri nu au avut posibilitatea să-și exercite dreptul constituțional de a vota la scrutinul prezidențial din toamna anului 2020”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Pornind de la faptul că CEC are competențele depline de a decide autonom asupra secțiilor de votare din străinătate, Guvernul încurajează CEC să-și revadă decizia din 5 iunie 2021, având în vedere recomandările formulate de MAEIE, în mod special în cazul țărilor unde s-au format cozi și s-au consumat toate cele 5 000 de buletine de vot, chiar și înaintea orei închiderii secțiilor de vot.