MAE i-a înaintat premierului desemnat 10 priorităţi pentru o guvernare democratică
https://www.ipn.md/index.php/ro/mae-i-a-inaintat-premierului-desemnat-10-prioritati-pentru-o-guvernare-democrati-7965_977868.html
Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE) i-a transmis prim-ministrului desemnat, Vlad Filat, un set de 10 priorităţi pentru o guvernare democratică în R. Moldova. Propunerile au fost discutate şi sistematizate în cadrul unei mese rotunde cu genericul „Priorităţi pentru Moldova: măsuri pentru creşterea nivelului de trai”, organizată de MAE marţi, 22 septembrie, la care au participat reprezentanţi ai altor partide şi ai societăţii civile, transmite Info-Prim Neo.
Cele zece priorităţi, lansate de MAE încă la începutul lunii august, au fost discutate şi pe forumul de discuţii libere pe pagina electronică a formaţiunii - „10 pentru Moldova”, unde cetăţenii erau invitaţi să facă propuneri sau comentarii. Potrivit analizei discuţiilor pe forum, cele mai actuale probleme abordate de cetăţeni ţin de migraţie, nivelul de trai, corupţie etc. În urma acestor discuţii, echipa MAE a şi definitivat cele 10 priorităţi, pe care le-a pus în discuţie şi cu reprezentanţii societăţii civile la masa rotundă.
Priorităţile înglobează probleme de ordin economic, politic şi social. Printre acestea sunt: anchetarea faptelor de corupţie, reformarea SIS, infiinţarea unei comisii mixte de anchetă pentru elucidarea cauzelor care au stat la baza evenimentelor din 7 aprilie, libertatea justiţiei şi a mass-media, precum şi depolitizarea funcţiei de preşedinte al R. Moldova.
Participanţii la dicuţii au menţionat că sunt bucuroşi de faptul că una din priorităţile înaintate acum o lună – eliminarea regimului de vize pentru cetăţenii români – a fost deja realizată odată cu semnarea decretului în acest sens de către preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu.
„Noi suntem gata să ajutăm din toate resursele pe care le avem această guvernare, vrem să democratizăm R. Moldova, să o modernizăm şi să ridicăm nivelul de trai”, a declarat liderul MAE, Anatol Petrencu. „Se pare că sărăcia, care bântuie în oraşe şi sate, este problema prioritară. De aceea problemele economice sunt în centrul atenţiei”, a mai spus Petrencu.
Valentina Buliga, vicepreşedintele Partidului Democrat (PDM), deputat, a spus că priorităţile discutate merită să fie înglobate atât în actul legislativ, cât şi în acţiunile prioritare a viitorului Guvern. „Până la sfârşitul anului trebuie să protejăm şi să nu micşorăm veniturile cetăţenilor, atât salariile, cât şi susţinerea lor din fondurile sociale. Treptat vom asigura o creştere, astfel încât capacitatea de cumpărare şi nivelul de trai al cetăţenilor să fie în creştere”,a spus Valentin Buliga, referindu-se la una din soluţiile de ridicare a nivelului de trai al populaţiei.
Roman Mihăieş, preşedintele Ligii pentru protecţia consumatorilor, nu este de acord cu faptul că în structura noului Guvern, definitivată recent, lipseşte o agenţie privind protecţia consumatorilor. „Susţinem ideea şi necesitatea creării unei agenţii privind protecţia consumatorului în cadrul Guvernului. Este nevoie şi de o reformă juridică, pentru a crea un arbitraj pentru litigiile de consum”, a spus Mihăieş.
„Actuala guvernare, în special Parlamentul, trebuie să îndrepte legile care au fost croite strâmb din start de către parlamentul anterior. Este necesară revizuirea legilor cu privire la Curtea de Conturi, cu privire la Consiliul de Observatori al televiziunii publice şi a Consiliului Coordonator al Audiovizualului şi multe alte legi”, a menţionat Ion Neagu, vicepreşedintele MAE.
Participanţii la masa rotundă şi-au exprimat speranţa că până la instituirea noului guvern, care va avea loc la şedinţa legislativului de vineri, 24 septembrie, prim-ministrul desemnat va ţine cont de propunerile înaintate.
„Noi venim din numele oamenilor simpli, care au participat la forum, cu experţii din domeniul economic, juridic. Cred că Guvernul va fi în stare să măsoare cât de realiste sunt aceste propuneri şi cât de repede pot fi implementate în viaţă”, a spus Anatol Petrencu.
Prim-ministrul desemnat, Vlad Filat, a declarat recent că noul executiv este deschis spre cooperarea cu societatea civilă şi sectorul real în procesul de luare a deciziilor.