logo

Lupta politică a împiedicat realizarea promisiunilor electorale în Glodeni. ALEGERI 2015


https://www.ipn.md/index.php/ro/lupta-politica-a-impiedicat-realizarea-promisiunilor-electorale-in-glodeni-alege-7978_1020327.html

La 14 iunie cetăţenii Republicii Moldova vor vota pentru o nouă conducere locală. Agenţia de presă IPN şi-a propus să identifice cum s-au descurcat autorităţile publice locale în mandatul care se încheie. Experţi, lideri de opinie şi reprezentanţi ai societăţii civile din diferite localităţi vor da aprecieri activităţii autorităţilor locale din raioanele şi municipiile ţării. Ciclu IPN: raionul Glodeni
---

Raionul Glodeni are 19  primării pentru cele 35 de localităţi. Populaţia totală este de peste 60 de mii de locuitori.

Victor Scripnic, membru al Asociaţiei Obşteşti „Centrul de Consultanţă şi Şcolarizare în Agricultură” (ACSA) din Glodeni, spune că, din cauza luptelor între partide, autorităţile locale s-au descurcat la un nivel nesatisfăcător pe parcursul a 4 ani de mandat. Promisiunile făcute în campania electorală trecută de către actualul primar al oraşului Glodeni au rămas neîndeplinite. Nici edilii din celelalte localităţi nu i-o iau cu mult înainte. Dacă e să se facă o medie, în raion promisiunile electorale au fost îndeplinite în proporţie de 10%. Cel mai frecvent adminstraţia a invocat lipsa surselor financiare necesare pentru realizarea proiectelor promise anterior.

Ceea ce s-a făcut până acum a fost puţin şi îngust. Proiectele de dezvoltare au fost legate doar de traseul turistic spre Rezervaţia „Pădurea Domnească”, iar Victor Scripnic are şi o explicaţie – faptul că actualul preşedinte al raionului Glodeni a deţinut anterior funcţia de director al rezervaţiei naturale respective.

Victor Scripnic spune că este nevoie de un proiect mai larg de infrastructură turistică, dat fiind că raionul Glodeni are multe monumente naturale de unicat în Europa, precum stânca Buteşti, monumentul natural sub aer liber „Suta de movile”, lacul bâtlanilor, stejarii seculari etc. Astfel, în raza acestor monumente ar fi nevoie de dezvoltat infrastructura necesară pentru a atrage turişti. „Consider că este unica cale de a ridica economia ţării şi a raionului”, a spus Victor Scripnic.

Totodată, în majoritatea localităţilor este nevoie de reţele de aprovizionare cu apă, dar şi de sisteme de canalizare. Acesta a mai spus că în Glodeni sunt şi primării care au înregistrat succese pe parcursul a 4 ani de , precum cele din Limbenii Noi şi Hâjdieni, unde au fost reparate şcoli, grădiniţe, au fost edificate monumente de cultură etc.

Victor Scripnic are convingerea că lucrurile la nivel local ar merge mai bine dacă administraţia locală şi raională vor avea ca prioritate activităţile economice şi nu cele politice. O administraţie eficientă ar fi cea în care primarii, dar şi factorii de decizie care au fost înaintaţi pe liste de partid în alegeri, să rămână în afara partidelor după numirea în funcţie, ca să lucreze în folosul comunităţii.

Cât priveşte organizarea scrutinelor, Victor Scripnic a spus că, pe lângă „boala drumurilor rele”, Republica Moldova are şi „boala campaniilor electorale”, care sunt foarte frecvente. „Numai se termină o campanie electorală, începe alta. Ar fi bine să fie o singură campanie electorală în cadrul căreia să se aleagă toate structurile: Parlamentul, preşedintele, administraţia locală şi mai apoi, în următorii 4 ani, să lucrăm, pentru că aşa se începe o campanie electorală, nu se termină bine şi începe alta”, a subliniat Victor Scripnic.

Despre aşteptările de la alegerile din 14 iunie, Victor Scripnic a spus că oamenii îşi doresc ca forţele pro-europene să se unească în jurul ideii de integrare europeană, aşa cum se promite, şi să se treacă la fapte, pentru că toţi cetăţenii Republicii Moldova vor să trăiască în condiţii adecvate, aşa ca toţi europenii.

Alina Marin, IPN