logo

Lupta cu economia tenebră și sprijin pentru producători. Promisiunile candidaților la a doua dezbatere electorală IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/lupta-cu-economia-tenebra-si-sprijin-pentru-producatori-promisiunile-8004_1082714.html

Concurentul electoral pentru alegerile parlamentare, Partidul Schimbării, vine cu o idee de solidarizare în jurul unui conceptului de guvernare care va face ordine în justiție, cu politici fiscale puternice și echitabile față de cetățeni, care scot economia tenebră în alb, majorează veniturile la buget și conving cetățenii să revină în țară. În același timp, concurentul electoral Partidul Politic „Democrația Acasă” decalară că va promova legea prin care fermierii să obțină licență pentru a importa direct motorină, să fie scutiți de plata la accize și TVA. Optează pentru dezvoltarea unul plan național de creare a întreprinderilor mici și mijlocii în scop de producere și procesare în zonele rurale. Pe o perioadă de 5 ani, vor scuti pe impozite pe profit pe noiii investitori, vor oferi subvenții de la stat de 50% pentru utilajul nou achiziționat pentru crearea micro-întreprinderilor și facilități fiscale prin care să fie scutiți de TVA la importul de utilajele. Reprezentanții acestor concurenți au fost invitații celei de-a doua dezbateri electorale din seria „Analizăm Cererea și Oferta electorală-2021”, desfășurate de Agenția de presă IPN. Partidul Politic Șor nu a acceptat invitația.

Președintele Partidului Politic „Partidul Schimbării”, Ștefan Gligor, a declarat că face parte dintr-o echipă care vine în fața societății cu un mesaj realist concret, și mai puțin importantă e poziția partidului pe eșichierul politic, poziționare care este folosită de clasa politică pentru dezbinarea societății. Potrivit lui, e cazul de a demonstra capacitatea de a ne solidariza în jurul unui concep, idee simplă care e baza ideologică a Partidului Schimbării, în prezent și pentru următorii ani. „Noi avem nevoie, ca societate, să ne solidarizăm în jurul unui concept de bună guvernare a Republicii Moldova, în afara vectorilor, orientărilor și speculațiilor geopolitice, de etnie, limbă vorbită, religie sau orice altă caracteristică. Ne unește sărăcia și marea dezamăgire, faptul că statul e unul ineficient, că instituțiile noastre, înloc să ne servească, sunt un obstacol pentru dezvoltarea noastră”, a spus Ștefan Gligor. El a menționat că sunt un partid, o forță a schimbări, membrii căruia cred în ceea ce fac, o echipă de oameni care nu doar știu ce au de făcut, dar și sunt capabili să o facă, fără frică.

Ștefan Gligor a precizat că este avocat, jurist și reprezintă o echipă de profesioniști, oameni care au fost implicați în procese politice prin prisma activităților lor civice, în calitate de cetățeni care au avut o agendă clară anti-regim și de reformă pe parcursul ultimilor ani. „Am decis să facem un pas și să creăm un proiect politic nou, considerând că din acest moment și înainte schimbarea poate fi produsă prin implicarea oamenilor integri, competenți și suficient de curajoși de a face față provocărilor care stau în fața noastră: statul capturat, crima organizată, care controlează instituțiile de drept și le influențează activitatea, grupurile criminale organizate care țin în captivitate economia Moldovei în starea de economie tenebră și corupțională. Pentru a schimba lucrurile, e nevoie de o echipă ca a Partidului Schimbării din care fac parte oameni cu nume care au făcut investigații pe parcursul anilor și au scos în vileag infracțiuni sistemice comise împotriva noastră”, a fost mesajul lui Ștefan Gligor.

Reprezentantul Partidului Politic „Democrația Acasă”, Serghei Ceban a menționat că problema actuală a moldovenilor e că oamenii nu mai cred că pot avea un viitor acasă, de aici sloganul general al partidului e că moldovenii pot avea un viitor acasă. Potrivit lui, până în prezent Partidul a militat pentru asigurare socială, justiție socială, pentru protejarea fermierilor mici și mijlocii și promovarea produsului autohton. „Considerăm că, pentru a avea un trai decent acasă, trebuie să mergem pe calea respectării și implementării Acordului cu UE, asta fiind modalitatea prin care putem să asigurăm reforma în justiție, care creează dureri de cap fermierilor și celor din diasporă care vor să vină acasă, dar nu pot. Așa vom putea să atragem resurse de finanțare externă, pentru a relansa economia țării și tot prin această modalitate putem să-i asigurăm pe toți că nu mai e cazul să stăm cu mâna întinsă. Sunt bani aici acasă, trebuie doar să avem voință politică să facem curățenie în Parlament, justiție și să punem lucrurile să funcționeze cât mai bine”, a spus Serghei Ceban.

Candidatul Partidului  „Democrația Acasă” a precizat că în echipă sunt oameni noi, neantrenați anterior în politică, neimplicați în activitatea instituțiilor de stat și scheme corupte, o echipă integră, verticală care a demonstrat ca în Republica Moldova se poate de făcut ceva. „Am probat că doar cu telefonul mobil, cu acces la internet și câțiva litri de motorină putem să luptăm, să corectăm niște lucruri. Prin activitatea civică am demascat mai multe scheme de corupție care sărăcesc statul și cetățenii. Am demonstrat că ne putem impune ca forță ca sa sprijinim agricultorii, că este posibil să promovăm produsul autohton, să corectăm injustiția socială, care îi afectează pe cetățenii de rând și să soluționăm niște probleme. Suntem un partid care are în lista primilor 10 candidați un fermier și trei persoane care vin din diasporă. În urma acțiunilor desfășurate în ultimele luni, am trezit speranțe, mulți oameni au înțeles că putem avea acasă un viitor, și-au pus speranța în noi, oamenii au mari așteptări și pentru a le face față suntem obligați să venim în Parlament ca să continuăm lupta, să le dăm oamenilor speranța și șansa de a avea un viitor acasă”, a fost mesajul lui Serghei Ceban.

La alegerile parlamentare din 11 iulie, Partidul Politic „Partidul Schimbării”, se va regăsi pe buletinul de vot cu numărul 20. Partidul Politic „Democrația Acasă” sub numărul 11, iar Partidul Politic Șor sub numărul 4.

La cea de a treia dezbatere electorală IPN, care va avea loc joi, 1 iulie, cu începere de la ora 11:15, au fost invitați concurenții electorali: Partidul Politic Alianța pentru Unirea Românilor. Partidul Politic „Partidul Legii și Dreptății” și Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate.

Agenția IPN desfășoară dezbaterile electorale cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel, în cadrul ciclului de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”.