logo

Lupta cu corupția și accent pe sectorul social. Promisiunile candidaților la a patra dezbatere electorală IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/lupta-cu-coruptia-si-accent-pe-sectorul-social-promisiunile-8004_1082779.html

Lupta cu corupția drept condiție obligatorie în asigurarea unei vieți mai bune și demne cetățenilor se regăsește printre principalele obiective pe care tind să le atingă majoritatea candidaților la funcția de deputat, în urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Un alt deziderat esențial, potrivit candidaților, este modernizarea țării sub toate aspectele, cu precădere pe aspectul social. Acestea, dar și alte promisiuni au fost lansate de candidații Blocului electoral „Renato Usatîi”, Partidului Acasă Construim Europa (PACE), dar și Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS), la cea de-a patra dezbaterea electorală din seria „Analizăm Cererea și Oferta electorală-2021”, desfășurate de Agenția de presă IPN.

Candidata Blocului electoral „Renato Usatîi”, Natalia Bairam, s-a prezentat ca fiind avocată din 2007 și tot de atunci a activat în mai multe organizații de drepturile omului, a promovat drepturile copiilor, femeilor sau persoanelor cu dizabilități mintale. Potrivit ei, Blocul electoral „Renato Usatîi” trebuie votat pentru că este unica formațiune care, în lista de candidați, nu are foști deputați, foști miniștri. „Nu figurează în niciun dosar de corupție, nu a trădat și nu au furat. Pe lista candidaților sunt cei mai mulți primari de orașe mari care își exercită cel de-al doilea, unii chiar și cel de-al patrulea mandat. Dacă primul mandat a fost obținut în baza promisiunilor, atunci cel de-al doilea, al treilea mandat, oamenii le-au acordat vot de încredere pentru proiectele realizate. Noi suntem oamenii politicii concrete și a faptelor realizate”, a spus ea.

Sloganul electoral al Blocului este „Mână de fier în mănușă de catifea”. Natalia Bairam dă asigurări că programul electoral al Blocului este unul amplu, care conține soluții și acțiuni concrete, proiecte de inițiativă legislativă pentru fiecare domeniu. În opinia sa, e nevoie de un plan de modernizare a țării pentru fiecare ramură strategică. Potrivit avocatei, 30 de ani Republica Moldova s-a dezvoltat haotic, fără a avea la bază un plan de dezvoltare. Blocul electoral „Renato Usatîi” își propune să adune cei mai buni experți din diferite domenii care să elaboreze acel Plan de modernizare a țării în domenii precum: agricultură, economie, sănătate, învățământ etc. „De asemenea, e nevoie, în regim de urgență, să fie reanimată Calea Ferată a Moldovei, angajații Căii Ferate trebuie trecuți la statutul de bugetar și să le fie achitat imediat din bugetul de stat salarii”.

Potrivit candidatei, toate proiectele de dezvoltare a țării vor putea fi realizate, dacă se va începe o adevărată luptă cu corupția, iar pentru aceasta e nevoie de voință politică și acțiuni concrete. „În acest sens, Blocul își propune să lichideze Centrul Național Anticorupție (CNA) și să reformeze Serviciul de Informații și Securitate (SIS), să fie instituită o structură specializată de domeniu care să aibă competența de prevenire și combatere a infracțiunilor de corupție mare. De asemenea, Blocul propune modificarea Codului Penal cu scopul înăspririi pedepselor penale pentru infracțiunile de corupție, astfel, încât pedeapsa minima să fie de 15 ani și să fie introdusă prezumția vinovăției pentru acei funcționari care nu vor putea justifica proveniența ilicită a bunurilor și să fie supuși confiscării acestor averi. De asemenea, se propune anularea sau renunțarea la imunitatea deputaților și să îi lipsească de mandate pe deputații care s-au ocupat de „turismul politic”. Natalia Bairam mai spune că e nevoie de resetarea țării prin elaborarea unei noi Constituții.

Candidatul Partidului Acasă Construim Europa (PACE), Ion Straciuc, care este și președintele Organizației Teritoriale Bălți a Partidului și secretar general adjunct pe zona de nord a partidului, susține că PACE este un partid politic nou, un partid politic proaspăt, care nu a fost niciodată implicat în politică, nu a fost în Parlament și nu a fost la guvernare. „Este un partid politic cu viziuni clare: să schimbe lucrurile în țară și să facă dreptate pentru oameni. Din echipa PACE fac parte: medici de talie națională și internațională, economiști, juriști, profesori, lectori universitari, agricultori. PACE are o echipă tânără cu vârsta medie de 35 de ani”. Candidatul mai spune că ceea ce îi face diferiți de alte partide este că tot programul lor electoral este în strictă concordanță cu necesitățile cetățenilor.

În altă ordine de idei Ion Straciuc a remarcat că PACE se bucură de sprijinul cetățenilor, deoarece este în interacțiune permanentă cu cetățenii din Republica Moldova, fapt scos în evidență și de un sondaj sociologic, unde două programe din platforma PACE se bucură de cea mai mare susținere din partea cetățenilor, de 80%. În opinia sa, „cancerul societății” este corupția. „Odată ajuns la guvernare, PACE va modifica legislația în așa fel ca 30 de deputați și miniștri, foști și actuali, care și-au însușit bunuri să le piardă. Pentru ei singura cale va fi închisoarea, iar în acest sens va fi implementat dosarul electronic. Dosarul electronic înseamnă că tot mersul anchetei, cap-coadă, va fi strict securizat într-un server, respectiv factorul uman dispare și peste o anumită perioadă de timp va fi posibil de făcut un audit cibernetic la cerința părților”.

Al doilea program care se bucură de popularitate este „ renașterea Moldovei din loc”. „Migrația, incapacitatea clasei politice care a condus Moldova în ultimii ani a făcut din Moldova un stat divizat. Jumătate din populația țării face parte din diasporă, astfel, există riscul ca pe timp de pace să dispărem ca stat. PACE vine cu un program prin care îndeamnă familiile să aibă mai mulți copii. Familiile care au trei copii o să primească o îndemnizație de 9 mii de lei lunar, cele care au 3 și mai mulți copiii – 9 mii de lei lunar, dar și să fie scutite de impozite. De asemenea, se propune ca agenții economici care au activitate, să nu plătească taxele la sfârșit de an, dar să investească acei bani.

Grigore Novac, candidatul Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS), s-a prezentat ca actual deputat, care se află la al doilea mandat și face parte din echipa BeCS. Acesta a îndemnat cetățenii la 11 iulie să voteze Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor ținând cont de faptul că această echipă numeroasă este compusă din oameni profesioniști care de-a lungul timpului au demonstrat că pot face față provocărilor. El susține că cea mai mare creștere economică în Republica Moldova a avut loc între anii 2006-2008, în 2008 fiind atinsă și cota maximă de investiții în economia țării. „În acea perioadă activau toți, cot la cot, și Zinaida Greceanîi și Igor Dodon, și Vladimir Voronin. Iată că astăzi ne-am unit forțele pentru a face lucruri frumoase pentru țară și oameni care așteaptă multe schimbări. Chiar dacă Moldova și toată lumea a fost lovită de pandemie, viața continuă și suntem obligați să dăm vieții o nouă suflare și un nou impuls” a spus el.

Potrivit candidatului, Blocul pe care-l reprezintă a depus maxim efort pentru a ajunge în fiecare casă, sat și programul lor a ajuns la fiecare persoană. Grigore Novac consideră că membrii BeCS de-a lungul timpului au demonstrat că au putut face față provocărilor. „Programele care le propun sunt în special axate pe domeniul social, pe cetățeni. În acest sens deja am început cu majorările de salarii pentru medici și lucrătorii din sănătate, urma să se facă încă o majorare până la finele anului, dar nu s-a reușit pentru că a fost dizolvat Parlamentul. Planificăm majorări și în ceea ce privește bursele studenților și pensiile. Nu în ultimul rând, punem accent pe economie și anume, digitalizarea acesteia. Agenții economici trebuie susținuți pentru că de ei depinde cum lucrează economia și câți bani vin în bugetul țării ca ulterior acești bani să fie redirecționați în alte domenii”, a spus Grigore Novac.

Nu mai puțin important pentru BeCS e să păstreze valorile tradiționale: „Blocul are pe toate domeniile propuneri și soluții concrete pe care le-ar putea implementa în viață. BeCS va mai propune stoparea discriminării bugetarilor așa încât salariul minim garantat să fie aplicat nu doar în sectorul real, dar și în sfera bugetară, va micșora impozitele pentru cetățenii cu venituri mici și medii, va continua indexarea pensiilor de două ori pe an, iar pentru pensiile mici cu cel puțin 20% anul, vom majora indemnizația pentru creșterea copilului până la vârsta de 3 ani, vom adopta legea cu privire la capitalul matern, vom majora locurile în grădinițe și se va crea posibilitatea ca copii să frecventeze grădinița de la 3 ani. De asemenea, deferentul transnistrean nu poate fi soluționat decât pe cale pașnică, în formatul 5+2, prin intermediul Comisei Unificate de Control”, afirmă Grigore Novac.

La alegerile parlamentare din 11 iulie, Blocul electoral „Renato Usatîi” se va regăsi pe buletinul de vot cu numărul 3. Partidul Acasă Construim Europa (PACE), sub numărul 1, iar Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS) sub numărul 6.

La cea de a cincea dezbatere electorală IPN, care va avea loc luni, 5 iulie, cu începere de la ora 11:15, au fost invitați concurenții electorali: Veaceslav Valico (candidat independent) și Partidul Regiunilor din Moldova.

Agenția IPN desfășoară dezbaterile electorale cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel, în cadrul ciclului de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”.