logo

Luni începe recensământul de probă


https://www.ipn.md/index.php/ro/luni-incepe-recensamantul-de-proba-7967_1099054.html

Biroul Național de Statistică îndeamnă populația să fie deschisă și să participe activ la recensământul de probă al populației și locuințelor care se va desfășura în perioada 28 august-10 octombrie. Directorul general al instituției, Oleg Cara, a precizat la o conferință de presă că recensământul de probă este un exercițiu care va ajuta la înțelegerea mai bună a provocărilor și obstacolelor posibile în desfășurarea cu succes a plebiscitului din anul 2024. Înregistrarea statistică din anul viitor va furniza informații valoroase pentru luarea deciziilor și dezvoltarea social-economică, transmite IPN.

„Fiecare persoană contează, fiecare persoană face diferența. Astfel, fiecare cetățean are un rol important în furnizarea de informații corecte și complete, contribuind la obținerea unei imagini reale a populației și locuințelor din țară și producerea schimbărilor dorite în țară și la nivel de comunitate, a declarat Oleg Cara.

Împreună cu prezentarea recensământului de probă, a fost lansat și proiectul de asistență tehnică „Sprijin pentru Biroul Național de Statistică în desfășurarea Recensământului populației și locuințelor din 2024”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de către Fondul Națiunilor Unite pentru Populație. În cadrul proiectului sunt alocați două milioane de euro pentru recensământ. Fondul Națiunilor Unite pentru Populație a venit cu o contribuție de peste 75 de mii de euro, facilitând de asemenea administrarea acestuia.

Artur Mija, secretarul general al Guvernului, a menționat că recensământul populației și locuințelor din anul 2024 va fi cel de-al treilea din istoria Republicii Moldova. Recensământul de probă din septembrie-octombrie este un test foarte important, a spus oficialul, chemând colegii din instituțiile statului și reprezentanții administrației publice locale din cele 11 localități selectate să ofere suport și colaborare maximă în acest exercițiu.

Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a menționat că recensământul de probă va ajuta Biroul Național de Statistică să înțeleagă mai bine provocările și obstacolele posibile în desfășurarea cu succes a recensământului de anul viitor, astfel asigurând o calitate înaltă a informațiilor colectate. Datele obținute în rezultatul acestui exercițiu au căpătat o valoare și mai mare în contextul obținerii de către Republica Moldova a statului de țară candidată pentru aderare la UE.

Reprezentanta Rezidentă a Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) Moldova, Nigina Abaszada, a menționat că UNFPA sprijină atât desfășurarea recensământului, cât și consolidarea întregului sistem de statistică. „Sunt extrem de recunoscătoare a Uniunii Europene pentru finanțarea și sprijinul oferit care va contribui la îmbunătățirea calității datelor obținute și la desfășurarea unor operațiuni eficiente în procesul de realizare a recensământului. Și în așa fel, în anul 2024 vom avea un recensământ al populației și locuințelor de calitateˮ, a mai spus reprezentanta rezidentă a UNFPA Moldova.

Recensământul este o activitate statistică de amploare care se desfășoară o dată la 10 ani, fiind parte a rundelor mondiale de recensăminte.