Lui Vladimir Voronin ar trebui să-i fie retras mandatul de deputat, expert IPP
https://www.ipn.md/index.php/ro/lui-vladimir-voronin-ar-trebui-sa-i-fie-retras-mandatul-7965_977258.html
„Este evident că exercitarea în acelaşi timp de către Vladimir Voronin a funcţiei de şef al statului, parte a executivului, şi de preşedinte al Parlamentului, reprezentând legislativul, încalcă principiul separaţiei puterilor în stat, prevăzut în Constituţie”, susţine Vitalie Catană, expert la Institutul pentru Politici Publice (IPP), citat de Info-Prim Neo.
Mai multe teze la acest subiect au fost formulate de expert în studiul „Aspecte privind incompatibilitatea de funcţii în care se află preşedintele V. Voronin după alegerea în calitatea de preşedinte al Parlamentului R. Moldova”.
În urma aplicării principiului privind incompatibilitatea funcţiei de preşedinte al statului cu altă funcţie retribuită, incompatibilitatea loveşte în mandatul de deputat, funcţia viciată fiind cea de deputat, nu cea de preşedinte al statului, precizează expertul.
„Prin urmare, lui Vladimir Voronin nu i se poate aplica o sancţiune în calitatea sa de preşedinte al statului, deoarece sensul incompatibilităţii este în a apăra instituţia prezidenţială. Vladimir Voronin urmează să exercite mandatul de preşedinte al statului în baza art. 80,(2), al Constituţiei”, menţionează Vitalie Catană în studiu.
Expertul remarcă faptul că „cel care îi poate aplica sancţiuni preşedintelui este Parlamentul, or, în cazul dat, Parlamentul este cel care a adoptat hotărârea prin care sunt încălcate prevederile Constituţiei”.
Potrivit lui Catană, în toate situaţiile în care intervine incompatibilitatea lui Voronin, urmează să-i fie retras mandatul de deputat. „În situaţia în care V. Voronin îşi prezintă demisia din funcţia de preşedinte al statului ulterior validării mandatului de deputat, el urmează să piardă mandatul de deputat. De asemenea, dacă preşedintele nou ales depune jurământul după momentul validării mandatului de deputat, lui V. Voronin urmează să-i fie retras mandatul de deputat. Aceasta, deoarece incompatibilitatea îşi produce efectele în momentul naşterii. Ca efect al retragerii mandatului de deputat, V. Voronin urmează să fie revocat şi din funcţia de preşedinte al Parlamentului”, a subliniat expertul IPP.
Vitalie Cătană spune că incompatibilitatea în care s-a aflat V. Voronin şi efectele ei au încetat prin dizolvarea Parlamentului de legislatura a XVII-a. Odată cu dizolvarea Parlamentului şi organizarea alegerilor pentru un legislativ nou. Vladimir Voronin are posibilitatea să procedeze într-un mod prin care ar fi evitată intervenirea incompatibilităţii, iar pentru a urma această cale, ar trebui să-şi înainteze demisia din funcţia de şef al statului anterior validării mandatului de deputat, a conchis expertul.